Fotosamlingen

Åbo museicentralens fotografiska samlingar omfattar cirka 1,7 miljoner foton, negativ och diabilder från 1840-talet fram till våra dagar.

Fotosamlingarna utökas med donationer och som ett resultat av Åbo museicentralens egen fotografiverksamhet. Bildmaterial med anknytning till Åbo och Egentliga Finland utgör en central del av samlingen. Samlingen innehåller rariteter, som Henrik Cajanders daguerrotyp taget i Åbo den 3 november 1842, som anses vara det äldsta fotografiet i Finland.

Leta i samlingarna i databasen Aina

Åbo museicentrals och andra museer i Egentliga Finlands samlingar kan ses offentligt online i samlingshanteringssystemet Aina. Ainas offentliga gränssnitt betjänar en mängd olika användare. Forskare, facklitteraturförfattare och lärare kan bläddra i olika material. På samma sätt kan släktforskare och de som kartlägger sin egen släkthistoria till exempel leta efter bekanta platser i gamla foton.

Objekt ur samlingarna visas också i det nationella digitala bibliotekets webbtjänst Finna. Detta kommer att fortsätta både genom katalogisering av nyförvärv och digitaliseringsprojekt.

Museicentralens samlingar flyttar

Åbo stads museitjänster förbereder flytten av alla samlingar till ett nytt centralmagasin. Samlingarnas kundtjänst har därför stängt till och med slutet av 2025. Avbrottet i fotosamlingens kundtjänst gäller alla tjänster: fotobeställningar, fotografering av föremål och konstverk, mottagande av donationer och rådgivning.

Fotograferingstillstånd

Apoteksmuseet och gården Qwensel, tfn 02 262 0280
Biologiska museet, tfn 02 262 0340
Klosterbacken, tfn 02 262 0350
Kurala Bybacke, tfn 02 262 0420
WAM, tfn 02 262 0850
Åbo slott, tfn 02 262 0300

Ta kontakt

Minna Ijäs, samlingsamanuens
Sari Pihajoki, forskare

Nyckelord: