Kotikunnan valitseminen ympärivuorokautisessa hoidossa

Asiakkaalla on oikeus vaihtaa kotikuntansa, jos hän täyttää nykyisessä kotikunnassaan ympärivuorokautisen hoidon kriteerit tai jos hänet on sijoitettu viranomaispäätöksellä ympärivuorokautiseen hoitoon, tehostetun palveluasumisen yksikköön, ja jos hänen hoitonsa on kestänyt/arvioidaan kestävän yli vuoden ajan.

Asiakas voi hakea kotikuntamuuttoa vain yhteen kuntaan kerrallaan. Jos asiakas saa kielteisen päätöksen tai jos hän peruu itse hakemuksensa ensimmäiseen kuntaan, voi hän tehdä hakemuksen toiseen kuntaan.

Uusi kotikunta arvioi asiakkaan tilanteen ja tekee päätöksen siitä, täyttääkö asiakas uuden kunnan ympärivuorokautisen hoidon kriteerit. Mikäli asiakas täyttää vaaditut kriteerit, hän siirtyy hoitopaikkajonoon. Jonotus saa kestää maksimissaan 3 kuukautta. Jonotus keskeytyy, jos asiakas joutuu jonotusaikana sairaalaan, mutta jatkuu asiakkaan palatessa kotiinsa.

Kun henkilö käyttää oikeuttaan valita kotikuntansa, siirtyy tiettyjen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu uudelle kotikunnalle.

Kotikuntamuutto perustuu kahteen lakiin:

  • Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 60 §,

  • Kotikuntalaki 201/1994 3 a §.

Kotikuntamuuton hakeminen Turkuun

Sosiaalihuoltolain mukaista kotikunnan muuttoa koskevaa neuvontaa antaa Turussa:

  • SAS-hoitaja (Selvitä-Arvioi-Sijoita) Merja Heinonen
    p. 040 563 8180
    Turun kaupunki, Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus
    Vanhuspalvelut
    PL 670
    20101 TURKU

SAS-hoitaja huolehtii siitä, että asiakkaan toimintakykyä ja muistia mittaavat testitulokset ja dokumentit lähetetään vanhasta kotikunnasta uuteen kotikuntaan.

Turkuun muuttavan vanhuksen kotikuntamuuttoprosessi käynnistyy, kun hänen lähettämänsä vapaamuotoinen kirje on saapunut SAS-hoitajalle. Kirjeessä asiakas kertoo, että miksi hän haluaa muuttaa Turkuun.

Kirjeestä tulee käydä ilmi

  • asiakkaan koko nimi

  • henkilötunnus

  • omaisen yhteystiedot (nimi, katuosoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite) sekä

  • lähtökunnassa asiakkaan asiaa hoitavan viranomaisen nimi ja yhteystiedot.

Asiakas itse allekirjoittaa kirjeen.

Kotikuntamuutto tarkoittaa sitä, että asiakas muuttaa uuteen kotikuntaansa vakituiseksi asukkaaksi ja siksi se edellyttää muuttoilmoituksen tekemistä. Muuttoilmoitusta maistraatille tehtäessä on esitettävä viranomaiselta sijoitusvaiheessa saatava viranhaltijapäätös, mikäli maistraatti sitä pyytää.