Erityisruokavaliot kouluissa ja varhaiskasvatuksessa

Erityisruokavaliot jaetaan terveydellisiin ja vakaumuksellisiin erityisruokavalioihin. 

Huoltaja/opiskelija ilmoittaa tiedon erityisruokavaliosta vuosittain lukuvuoden alussa. Ohjeistukset ilmoittamiseen löydät sivun alaosasta. Jos kyseessä on ns. pysyvä erityisruokavalio, kuten keliakia, huoltaja/opiskelija uusii selvityksen vain hoitopaikan/koulun vaihtuessa.

Terveydelliset erityisruokavaliot

Terveydellisten erityisruokavalioiden taustalla on jokin todettu terveydellinen peruste, kuten ruoka-aineallergia tai -yliherkkyys.

  • Laktoositon ruokavalio: Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava perusruoka on laktoositonta. Laktoosittomasta ruokavaliosta ei tarvitse ilmoittaa ruokapalveluihin.
  • Diabetes: Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava perusruoka sopii diabeetikoille. Diabeetikon on mahdollista saada tarvittaessa ylimääräinen välipala, joka on leipää ja maitoa. Diabeteksesta tulee ilmoittaa koululle täyttämällä selvitys terveydellisestä erityisruokavaliosta.

Kasvisruokavaliot ja vakaumukselliset erityisruokavaliot

Vakaumuksellisista erityisruokavalioista toteutetaan erilaiset kasvisruokavaliot sekä sian- ja/tai naudanlihaton ruokavalio. 

Huomioitavaa vakaumuksellisista erityisruokavalioista:

  • Sianliha: Sianlihasta tai siasta peräisin olevien ainesosien sijaan voidaan käyttää joko naudanlihaa, broileria tai kalaa. Päiväkoti- ja kouluruokailussa ei voida kuitenkaan tarjota halal-sääntöjen mukaan teurastettua lihaa. 
  • Veriruoat: Päiväkoti- ja kouluruokailussa ei tarjota veriruokia tai ruokia, jotka sisältävät veren ainesosia.
  • Kosher-ruokavalio: Päiväkoti- ja kouluruokailussa ei voida tarjota tiukkojen juutalaisten sääntöjen mukaan valmistettua ruokaa. Jos henkilö ei itse noudata astioiden käyttöä koskevaa sääntöä, ruokavalio voidaan toteuttaa lakto-ovovegetaarisena kasvisruokana tai vaihtoehtoisesti maidottomana ruokavaliona, josta kielletyt eläinperäiset ruoka-aineet on poistettu.

Erityisruokavaliota noudattavalle turvataan kouluissa ja päiväkodeissa ravitsemuksellisesti riittävän monipuolinen ateria. Kaikkia kodin käyttämiä ruoka-aineita ei tarjota, jos saatavilla on vähintään yksi ravitsemuksellisesti vastaava raaka-aine kyseisestä ruoka-aineryhmästä. Esimerkiksi jos oppilaan ruokavalioon sopii lihoista lammas, broileri ja naudanliha, riittää, että päiväkoti- ja kouluruokailuissa tarjotaan broileria ja naudanlihaa.

 

 

 

Näin ilmoitat erityisruokavaliosta:

 

Varhaiskasvatus


Terveydellinen erityisruokavalio:

  • Terveydellisiin syihin, kuten ruoka-aineallergia tai -yliherkkyyteen perustuviin erityisruokavalioihin vaaditaan aina lääkärin todistus. Lääkärin allekirjoittama erityisruokavaliolomake toimii todistuksena. Hyvin yksilöllisissä ruokavalioissa voi olla tarpeen toimittaa lisäksi erillinen lääkärin tai ravitsemusterapeutin laatima ohje.
  • Täytä selvitys terveydellisestä erityisruokavaliosta ja palauta se lääkärin allekirjoittamana päiväkotiin.

Kasvisruokavalio tai vakaumukselliseen syyhyn perustuva ruokavalio:

 

Perusopetus


Terveydellinen erityisruokavalio:

  • Terveydellisiin syihin perustuviin erityisruokavalioihin, kuten ruoka-aineallergioihin, vaaditaan aina lääkärin todistus. Jos terveydellinen syy erityisruokavalioon on todettu Turun perusterveydenhuollossa tai Lasten ja nuorten poliklinikalla, lääkärin allekirjoitusta ei tarvita erityisruokavaliolomakkeeseen, vaan kouluterveydenhoitaja vastaanottaa täytetyn selvityksen terveydellisestä erityisruokavaliosta ja tarkistaa todetun erityisruokavalion tarpeen järjestelmästä. Hyvin yksilöllisissä ruokavalioissa voi olla tarpeen toimittaa erillinen lääkärin tai ravitsemusterapeutin laatima ohje.
  • Täytä selvitys terveydellisestä erityisruokavaliosta ja toimita se kouluterveydenhoitajalle.

Kasvisruokavalio tai vakaumukselliseen syyhyn perustuva ruokavalio:


Lukiot, ammatillinen opetus ja kasvatus- ja opetuspalvelujen henkilökunta


Kaikki erityisruokavaliot:

  • Erityisruokavalioiden tulee perustua terveydelliseen tai vakaumukselliseen syyhyn. Hyvin yksilöllisissä ruokavalioissa oppilaitos voi edellyttää lääkärintodistusta. 
  • Täytä ilmoitus erityisruokavaliosta ja toimita se suoraan koulun keittiöön. Alle 18-vuotiaat opiskelijat tarvitsevat ilmoitukseen huoltajan allekirjoituksen.
  • Opiskelija vastaa erityisruokavalionsa ilmoittamisesta siirtyessään eri opetuksen toimipisteiden välillä.

 

Asiasanat: