Koripallosarjojen säännöt (yläkoulu ja lukio)

Yläkoulujen sarjat

Yläkoulujen koripallosarjojen kaikki pelit pelataan normaalisti isolla kentällä.

-Peliaika on 2 x 15 min (tai 2 x 20 min) suoraa peliaikaa, josta viimeiset 2 min ovat tehokasta.
-Joukkueeseen saa kuulua enintään 17 pelaajaa (Huom! Kaikkien pelaajien on käytävä kentällä).
-Joukkueessa saa kentällä samanaikaisesti olla enintään puolet (2) sellaisia oppilaita, jotka ovat kyseisen lajin erikoisluokilla/-linjoilla tai kuuluvat urheiluakatemian aamuvalmennusryhmiin.
-Voitosta saa 3 pistettä ja tasapelistä 1 pisteen.
-Jokainen joukkue hoitaa vähintään yhden oppilaan toimitsijatehtäviin pelien ajaksi (kirjuri).
-Peleissä erilliset tuomarit.

Lukioiden sekakorissarja

Lukioiden sekakoriksessa kaikki ottelut pelataan katukoriksena ( 5 vs. 5) lukuun ottamatta loppuottelua, joka pelataan isolla kentällä.

-Peliaika 2 x 10 min (tai 1 x 20 min) suoraa aikaa
-Joukkueesta oltava kentällä samanaikaisesti väh. 2 tyttöä
-Voitosta saa 3 pistettä ja tasapelistä 1 pisteen
-Jokainen joukkue hoitaa vähintään yhden oppilaan toimitsijatehtäviin pelien ajaksi (kirjuri)
-Tuomarointi tapahtuu sekä alku- että loppusarjan osalta pelaajien toimesta eli kentällä olevat pelaajat tuomitsevat itse ottelunsa. Opettajalla on oikeus tarvittaessa puuttua peliin.

Ohessa katukoriksen viralliset säännöt (sarjojemme poikkeukset mainittu yllä):

1. Peli
Peliä pelaa yhteen koriin kaksi joukkuetta, joilla kummallakin on kolme pelaajaa kerrallaan kentällä. Pelissä noudatetaan virallisia koripallosääntöjä näissä säännöissä mainituin poikkeuksin.

2. Pelikenttä
Pelikentän koko on noin puolet normaalista koripallokentästä. Pääty- ja sivurajat merkitään olosuhteisiin parhaiten soveltuvalla tavalla. Kenttään tulee merkitä myös aloituspiste/-viiva ja vapaaheittoviiva sekä kolmen pisteen heittoviiva.

3. Toimitsijat
Pelissä ei ole erotuomaria, vaan ns. valvoja laskee pisteet. Pelaajat tuomitsevat itse ottelunsa, jolloin hyökkääjä tuomitsee puolustajan virheet ja rikkomukset ja puolustaja vastaavasti hyökkääjän. Pelaajien omista tuomioista ei seuraa vapaaheittoja vaan peliä jatketaan aloituspisteestä kohdan 7. Rikkomukset ja virheet mukaisesti.

4. Pelaajat
Joukkueessa saa olla neljä-viisi pelaajaa, joista kentällä yhtä aikaa kolme.

5. Pelin pituus
Ottelulla ei ole määräaikaa, mikäli järjestäjä ei ole sitä erikseen maininnut. Ottelun voittaa ja päättää ensimmäisenä 15 pistettä tehnyt joukkue. Mikäli eroa on vain yksi piste, jatketaan kunnes syntyy kahden pisteen ero, tai kunnes toinen joukkue saavuttaa 20 pistettä. Joukkueilla on oikeus 30 sekunnin aikalisään.

Turnauksen suunnittelun helpottamiseksi, otteluille voidaan määrätä myös otteluaika (esim. 5-10 min.), jonka päättymisen jälkeen enemmän pisteitä tehnyt joukkue voittaa.

6. Pelimääräykset
Aloittava joukkue arvotaan. Peli alkaa aloittavan joukkueen syötöllä aloituspisteestä (vapaaheittoympyrän kaaren takaa noin 6,5 m korirenkaasta). Hyökkäysaika on rajoittamaton. Hyökkäysvuoro vaihtuu jokaisen hyväksytyn pelikorin jälkeen. Peli jatkuu, kun puolustukseen ryhmittynyt joukkue antaa pallon aloituspisteessä olevalle hyökkäävän joukkueen pelaajalle.

Kiistapallotilanteissa aloitus annetaan aina puolustavalle joukkueelle. Korista saa yhden pisteen, kolmen pisteen viivan takaa tehdystä korista saa kaksi pistettä. Pelaajavaihtoja voidaan suorittaa vapaasti kaikkien pelikatkojen aikana.

7. Rikkomukset ja virheet
Kolmen sekunnin sääntö ei ole voimassa. Virheistä (pelaajien henkilökohtaiset virheet), rikkomuksista (esim. askelrike, kaksoiskuljetus) ja pallon joutuessa ulos kentältä rikkeen aiheuttaneen joukkueen vastustaja saa aloituksen aloituspisteestä.

Ottelun valvoja voi omasta aloitteestaan puuttua tarvittaessa peliin. Hän voi tuomita epäurheilijamaisen tai teknillisen virheen, josta seuraa rikotulle joukkueelle yksi vapaaheitto ja sen jälkeen myös aloitus samalle joukkueelle aloituspisteestä.