Laatikkoviljely

Turku tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa viljelyksiä kaupungin omistamille maille. Vuonna 2016 tehty kokeilu saavutti Turussa suuren suosion ja reilut 500 kaupungin asukasta kasvatti kesän aikana satoa ja silmäniloa. Innostus laatikkoviljelyä kohtaan on jatkunut ja vuonna 2022 viljelylaatikoita oli jo lähes 800 kappaletta.

Yleisellä alueella viljely kasvattaa yhteisöllisyyttä, kun istutusten menestymistä ihmetellään yhdessä naapureiden ja ohikulkijoiden kanssa. Laatikkoviljely voi olla monelle lapselle ja osalle aikuisistakin ensimmäinen tilaisuus päästä seuraamaan oman sadon kasvua. Lista viime kesänä laatikoissa kasvatetuista kasveista on pitkä: vihanneksia, juureksia, ruokasieniä, yrttejä ja kesäkukkia. Kesä suosi viljelijöitä ja satoa riitti jaettavaksi asti. Kokemuksia, ideoita ja reseptejä vaihdettiin ahkerasti.

Laatikkoviljelyn pelisäännöt

  • viljelyporukalla on yhteyshenkilönsä
  • viljelypaikka valitaan kaupungin omistamilta mailta, esimerkiksi puistosta, joutomaalta tai aukiolta
  • kaupunki tuo viljelylaatikot ja mullan 1. vuonna
  • siemenet ja taimet kustantaa viljelijä
  • kasteluveden järjestää viljelijä
  • mullan lisäys seuraavina vuosina kuuluu viljelijän vastuulle
  • viljelyalue pidetään siistinä ja työkalut, kastelukannut yms. säilytetään kotivarastossa
  • viljelyn lopettamisesta ilmoitetaan kaupungille

Omalle kaupunkiviljelmälle kannattaa miettiä paikka läheltä kotia, jolloin kasteluvettä ei tarvitse kantaa kaukaa. Toisaalta sopiva paikka voi löytyä päivittäisen kulkureitin varrelta. Paikkaa on saanut ehdottaa kaupungin omistamalle maalle.

Vuonna 2023 kaupunkiviljely keskittyy yhteisöllisiin viljelmiin. Yhteisöviljelmien sijainteja pohditaan yhdessä kaupunginosien yhdistysten kanssa ja yleistä viljelylaatikkohakua ei järjestetä vuonna 2023.

Vuonna 2022 viljelmiä oli lähes 300 paikassa ja laatikoita kaikkiaan lähes 800 kappaletta.

Kaupunki tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmä kaupungin omistamalle maalle. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Viljelylaatikoita on useita satoja ympäri kaupunkia. Viljelypaikkaa on mahdollista hakea keväällä.