Pakkarinpuisto

Pakkarinpuisto

Pinta-ala: 0,6 ha

Puusto: Puistoon on istutettu muun muassa puistolehmusta, kuusia, serbiankuusia ja koristeomenapuita sekä useita pensaslajeja kuten pihasyreeniä, viitapajuangervoa, norjanangervoa, orapihlajaa, terttuseljaa, lumimarjaa, orjanruusua, aitaorapihlajaa, mongolianvaahteraa, kaunokuusamaa, euroopanhernepensasta sekä villiviiniköynnöstä.

Sijainti kartalla

 

Pakkarinpuisto ja Veistämöntori sijaitsevat samassa korttelissa lähellä Turun satamaa ja Turku Energian rakennuksia. Puistoa reunustaa kahdelta sivulta 1900-luvun alusta peräisin olevat puistolehmusrivistöt. Puistoon on sommiteltu useita havupuuryhmiä kuusta ja serbiankuusta. Lisäksi puistossa kasvaa vuorijalavaa ja koristeomenapuita. Puiston keskellä sijaitsee suuri hiekkapintainen pelikenttä, jonka puistolehmusrivistö erottaa alueen aidatusta leikkikentästä. Puisto on terassoitu kaksitasoiseksi ja osien välillä kulkevat kiviportaat. Pakkarinpuisto on tärkeä lähialueen asukkaille virkistyskäytössä ja puiston kenttä on suosittu alueen koulujen ja päiväkotien keskuudessa.

Vielä 1900-luvun alussa alue oli rakentamaton kumpu, jossa kasvoi nurmea ja kulki luonnollisesti syntyneitä käytäviä. Pakkarinpuiston suunnitelman laati kaupunginpuutarhuri Harald Söderberg, kun alue oli kaavoitettu vuonna 1914 puistoksi. Vielä nimeä vailla olevaa puistoa alettiin rakentaa vuonna 1915 ja puisto valmistui 1916. Valmistuessaan puistossa oli nurmikenttiä, leikkikenttä ja 16 lehmusta. Seuraavina vuosina puistoon lisättiin nurmikenttiä, lehtipuita, havupuita ja pensaita. Se edusti tyypillistä 1910-luvun puistoa, jossa on mahdollisuus urheiluun ja lasten leikkeihin kaupungin keuhkoja eli viherkasvillisuutta unohtamatta.

Veistämönaukion nimi annettiin aluetta vastapäätä sijainneen laivanveistämön mukaan 1910-luvulla. Puiston nimi muuttui 1950-luvulla Pakkarinpuistoksi. Aiemmin yhtenäinen Pakkarinpuisto ja Veistämönaukio jakaantui WTC-talon valmistuttua 1990-luvulla kahteen osaan.

Tiesitkö, että…

  • Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreitti löytyy Citynomadi-nimisestä sähköisestä opaskarttapalvelusta.
Kaupunginosa/Alue: