Toimi näin jos epäilet tartuntaa itselläsi

(Päivitetty 28.12.2022.)

Terveydenhuollossa tapahtuvaa koronatestausta suositellaan hengitystieinfektion, eli flunssan oireissa erityisesti seuraaville ryhmille:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon potilas/asiakastyötä tekeville työntekijöille työnantajan ohjeiden mukaisesti
  • henkilöille, joilla on vakava perussairaus tai sen hoitoon liittyvän tila esim. vastustuskykyä heikentävä lääkitys
  • raskaana oleville

Terveydenhuollossa tehtäviä koronatestejä suositellaan myös tilanteissa, joissa testituloksella on oikeudellista merkitystä (esim. varusmiehet, oikeudenkäynnit, erilaiset todistukset).

Jos on saanut kotitestillä positiivisen koronatestituloksen, sitä ei pääsääntöisesti tarvitse varmentaa terveydenhuollon testillä, ellei tarvitse virallista todistusta.

Jos sinulla on vakavia oireita kuten hengenahdistusta tai yleistilan laskua tai kuulut vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään, ota yhteyttä terveydenhuoltoon tai hätätilanteessa soita 112.

Ohjeita kotona sairastamiseen

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3 - 5  päivää. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.
  • Rokote on paras suoja influenssaa ja vakavaa koronatautia vastaan.
  • Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei pääsääntöisesti ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.
  • Noudata työpaikkasi ohjeita sairaspoissaolosta ilmoittamiseen.
  • Lue lisää: Ohjeita hengitysinfektioon sairastuneelle
  • Koronan hoitoon kehitettyä Paxlovid-lääkettä vain määritellyille kohderyhmille

    Koronainfektion hoitoon kehitetty Paxlovid-viruslääke on otettu Turussa käyttöön sekä avoterveydenhuollossa että sairaalan osastoilla. Paxlovidia annetaan kansallisesti sovituille kohderyhmille hoitavan lääkärin arvion mukaisesti. Lääke on potilaille maksuton.
    Lue lisää: COVID-19-infektion hoitoon kehitettyä Paxlovid-lääkettä vain määritellyille kohderyhmille

Vaihtoehto 1:

Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo.fi-palvelussa, joka antaa sinulle toimintaohjeet oireidesi perusteella. Voit tehdä Omaolon oirearvion milloin vain, kunhan pystyt tunnistautumaan vahvasti esim. pankkitunnuksilla. Turkulaisen tulee Omaolossa valita kunnaksi Turku.

  • Jos koronanäyte on tarpeellinen, Omaolo tarjoaa sinulle mahdollisuuden varata ajan koronavirustestiin Tyksin Drive-iniin. Omaolo ja puhelimitse tehtävä ajanvaraus käyttävät samaa laboratorion ajanvarausjonoa, joten valittavanasi on ensimmäinen vapaa aika.
  • Mikäli haluat, että ammattilainen käy vastauksesi läpi, voit ajanvarauksen sijaan lähettää vastaukset terveydenhuollon ammattilaiselle. Tällöin ammattilainen on tarvittaessa sinuun yhteydessä puhelimitse tai saat kirjallisia ohjeita Omaolo-palvelun kautta. Ammattilainen varaa sinulle myös ajan koronavirustestiin. Ammattilaiset käsittelevät oirearvioita arkipäivisin klo 8-15.

Voit asioida myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Turkulaisen lapsen huoltaja voi täyttää lapsen puolesta koronavirustaudin oirearvion ja varata arkipäivisin Omaolon kautta testiajan lapselleen. Omaolo ilmoittaa palvelussaan, että kenen puolesta asiakas on kullakin hetkellä asioimassa. Yli 10-vuotiaat, mutta alle 18-vuotiaat saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, minkä puolesta asioija on antanut Omaolossa.

Vaihtoehto 2:

Ota yhteyttä terveysasemalle tai omaan työterveyshuoltoosi. Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseenPuhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet.

Näytteenottopaikat

Tarvitset lähetteen ja ajan (saat lähetteen joko Omaolosta tai koronaneuvontapuhelimesta)

Koronavirus (COVID-19)

Oireet?
Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja oireet voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, yskä, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Lisätietoa taudista

Taudin ehkäisy

Asiasanat: