Katso täältä ajankohtaiset koronaan liittyvät suositukset ja rajoitukset Turussa esimerkiksi kaupungin palveluissa ja harrastustoiminnassa. Päivitetty 14.4.2021

Kaikille yhteiset suositukset

 • Käytä maskia.
 • Pidä yli 2 metrin turvavälit.
 • Pese ja desinfioi käsiä.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.
 • Älä mene sairaana töihin, kouluun tai muihin julkisiin tiloihin.
 • Jos oireilet, mene testiin: Toimi näin jos epäilet tartuntaa itselläsi
 • Sisätiloissa tai ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan 6 henkilöä
 • Yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi
 • Matkustamista tulee välttää

Varsinais-Suomen suositukset löytyvät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilta: Koronavirusepidemia 2020 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Maskisuositukset

Maskia suositellaan käytettäväksi hyvin laajasti: 

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla ja kaupungin toimipaikoissa.
 • Kaikkien Fölin liikenteessä matkustavien tulee 15.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia. Velvoite ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia eikä henkilöitä, joilla on terveydellisiä esteitä maskin käytölle.
 • Maskin käyttöä suositellaan kaikille toisella asteella ja peruskoulussa. 
 • Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta ja suositellaan kouluikäisille, erityisesti 12-vuotta täyttäneille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.
 • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkotien eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa. 
 • Erityisen tärkeää on käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa.
 • THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille (THL, 8.12.2021) 

Turku jakaa maskeja vähävaraisille: turku.fi/maskijako

 • Kauppatorin Monitori, KOP-kolmio, Aurakatu 8, maskijako arkisin klo 9–11 ja la klo 10–12
 • Skanssin Monitori (Skanssin kauppakeskus, toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä) avoinna ma–to klo 12–18 ja pe 11–17
 • Sosiaalipalvelut, Linnankatu 23, (Eskeli), avoinna arkisin klo 8.15–15.45

Velvoite lähikontaktien välttämisestä yrityksille ja yhteisöille (UUSI)

Yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa velvoitetaan varmistamaan, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan välttää. Lounais-Suomen AVI:n päätös koskee seuraavia toimijoita:      

 • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt           
 • yksityiset elinkeinonharjoittajat        
 • kunnat ja kuntayhtymät        
 • uskonnolliset yhdyskunnat         
 • julkisoikeudelliset laitokset 

Päätös on voimassa 6.3.–14.4.2021. Päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit.  

Velvoitteet ovat seuraavat:     

 • Asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen. 
 • Asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet.       
 • Tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään.            
 • Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista, ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.  
 • Lisäksi asiakkaita on ohjeistettava selkeästi asiakastiloissa näkyvillä ohjeilla. 

Kaupungin ympäristöterveyden vastuulla on yritysten ja muiden asiakastiloja hallussaan pitävien toimijoiden valvonta. Toimijat on velvoitettu esittelemään kirjalliset suunnitelmat valvojille siitä, miten ne rajoittavat kontakteja tiloissaan.

Suositukset varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa

 • Peruskoulun oppilaat: Voimassa 8.3.–2.5.2021
  Alakoulut toimivat normaalisti. Kasvomaskisuositus voimassa kaikilla peruskoulujen luokilla.
  Yläkoulut siirtyvät etäopetuksesta hybridimalliin 12.4.–2.5.2021 lukuun ottamatta valmistavan opetuksen ja erityisen tuen pienryhmiä, jotka jatkavat lähiopetuksessa. 
  Alakoulujen kerhot toimivat koronavarotoimin. 
  Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta jatkuu. 
  Yläkoulujen kerhot eivät toimi 8.3.–2.5.2021
  Lisätietoja: Wilmassa.
 • Toisen asteen koulutuksen opiskelijoille: Voimassa 8.3.–2.5.2021
  Ammatillinen koulutus siirtyy etäopetuksesta hybridimalliin 12.4.-2.5.2021. Työelämässä tapahtuvaa oppimista jatketaan suunnitellusti.
  Lukiokoulutus toimii hybridimallissa 12.4.-2.5.2021.
  Vanhojen tanssit: Siirretty syksyyn. Lukiot (ja TAI) päättävät itse päivän. 
  Lisätietoja: Wilmassa
 • Työväenopistot: Voimassa koko kevään
  Turun kaupungin sivistystoimialan päätöksen mukaan (16.2.2021) koronaturvatoimena vain etäopetus on sallittua Työväenopistossa sekä Arbiksessa keväällä 2021. Lähiopetusta ei ole. Päätös on voimassa toistaiseksi. Kurssit jotka eivät ole etäopetuksessa keskeytetään. Syksyllä alkaneista vuoden kursseista palautetaan kevään osuus kurssimaksuista oppilaille.

Julkisten tilojen käyttö

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kaupungin toimipaikoissa ja Föli-busseissa.
   
 • Fölin busseissa maskipakko: Voimassa toistaiseksi
  Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa matkustajamääriä väliaikaisesti 25.3.–23.4.2021. Tie- ja raideliikenteessä liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää rajattiin korkeintaan puoleen sallitusta enimmäismatkustajamäärästä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Rajoitus koskee kaikkea Fölin liikennettä sillä poikkeuksella, että arkipäivisin rajoitus ei koske vuonna 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia matkustajia. Lue lisää Matkustajamäärärajoituksen vaikutukset Fölin liikenteeseen
  Kaikkien Fölin liikenteessä matkustavien tulee 15.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia. Velvoite ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia eikä henkilöitä, joilla on terveydellisiä esteitä maskin käytölle. Föli suosittaa pitämään normaalia enemmän etäisyyttä muihin matkustajiin pysäkeillä, bussiin noustessa ja bussissa. Turvavälien noudattaminen joukkoliikenteessä ei välttämättä ole mahdollista ruuhka-aikoina. Jos mahdollista, ajoita liikkumisesi ruuhka-aikojen (klo 7–9 ja 14–17) ulkopuolelle. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin Turun keskustan suuntaan kulkevissa busseissa sekä iltapäivisin keskustasta poispäin kulkevissa busseissa.
  Huolehdi hygieniasta pesemällä kädet usein. Fölin busseissa on tarjolla käsidesiä. Hävitäthän kertakäyttömaskin käytön jälkeen ohjeiden mukaisesti. Älä jätä maskia bussin penkille tai bussin roskakoriin.  Tutustu tarkempiin ohjeisiin: Koronaviruksen vaikutukset Fölin liikenteeseen ja muihin palveluihin.
   
 • Turun kirjastot: Voimassa 25.4.2021 saakka
  Kirjastot jatkavat rajattuja palveluita siten, että vain 10 asiakasta kerrallaan voi olla kirjastotilassa.  Pikainen, maksimissaan 15 minuutin mittainen asiointi on kirjastossa mahdollista. Rajoitusten aikana aineistoa voi lainata varaamalla ja noutamalla varauksen kirjastosta. Kokoelmatiloihin on rajattu pääsy, ja se vaihtelee kirjastoittain. Omatoimiaika ei ole rajoitusten aikana käytössä. Turun pääkirjastossa kokoelmatilat on suljettu. Lisäksi vanhan päärakennuksen ja sisäpihan ulko-ovet on suljettu, eikä hyllyistä voi mennä lainaamaan kirjoja. Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen on mahdollista vain pika-asiointina. Tapahtumat ja ryhmäkäynnit toteutetaan ainoastaan virtuaalisesti 26.4. saakka. 
  Lue kirjastojen koronarajoituksista tarkemmin. 
   
 • Turun filharmoninen orkesteri: Voimassa 3.12.2020– 26.4.2021
  Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin ei oteta yleisöä maaliskuun loppuun asti.  Sinfoniakonsertit lähetetään suorina verkkolähetyksinä klo 19 osoitteesta tfo.fi/live. Verkkokonserttien seuraaminen on maksutonta, ja konserttien ohjelmistot löytyvät orkesterin verkkosivustolta osoitteesta tfo.fi. Kamarimusiikkikonsertit siirtyvät eteenpäin.Turun konserttitalon lipunmyynti on kiinni 20.4.2021 asti. Lippuja voi kuitenkin edelleen ostaa Kauppatorin Monitorista sekä Lippupisteen verkkokaupasta ja myyntipisteistä.
  Jo ostetut liput on mahdollista vaihtaa lahjakorttiin tai pyytää rahat takaisin.  Lue ohjeet peruuntuneiden konserttien lippuhyvitysten hakemiseen tästä.
   
 • Turun Kaupunginteatteri: Voimassa 3.12.2020–26.4.2021
  Turun Kaupunginteatterin osalta esityskatko jatkuu 26.4. asti. Ohjeet peruuntuneiden esitysten lippujen hyvitykseen löytyvät teatterin verkkosivuilta. Somenäyttämön lähetykset jatkuvat teatterin Facebook-sivulla perjantaisin klo 18.
   
 • Turun kaupungin museot: Voimassa toistaiseksi
  Museoihin sekä Brinkkalan galleriaan otetaan enintään 10 kävijää kerrallaan. Vierailuajan Apteekkimuseoon ja Qwenselin taloon, Biologiseen museoon, Turun linnaan ja WAMiin voi varata ennakkoon osoitteessa turku.fi/vierailemuseoissa. Museon sisäänpääsymaksu  maksetaan museon lippukassalla. Museoissa ei oteta toistaiseksi vastaan käteismaksuja. Brinkkalan galleriassa voi vierailla ilman ennakkovarausta.
  Museokävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.

  Voimassa 31.5.2021 asti: 12–29-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi avoinna oleviin museoihin. Museokäynti tulee varata ennakkoon osoitteessa turku.fi/vierailemuseoissa.

Tilaisuudet, tapahtumat kokoontumiset

 • Kokoontumisrajoitteet: 
  Yleisötilaisudet: Sisätiloissa tai ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan 6 henkilöä. 
  Yksityistilaisuudet: Yli 6 henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.
  Ulkona järjestettävissä kokoontumisissa saa olla vain 6 osallistujaa eli sama määrä kuin sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa. (Lounais-Suomen AVIn päätös)
   
 • Erot yleisötilaisuuden ja yksityistilaisuuden välillä löydät AVIn sivuilta: Usein kysyttyä koronaviruksesta. 

Matkustussuositukset

Harrastustoiminta

Turun kaupungin liikuntapaikat:

Ryhmäliikunta sallitaan ulkona kaikille alle 20-vuotiaille. Rajoitukset poistuivat tiistaina 13.4. Turvallisuusohjeita ja etäisyyksiä pitää edelleen noudattaa kaikilla liikuntapaikoilla. Kontaktipelejä ei voi pelata.

Voimassa 25.4.2021 saakka:

 • Kaikki kunnalliset sisäliikuntatilat pidetään suljettuina. Sulkeminen ei kuitenkaan koske aikuisten maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimaista harjoittelu- ja kilpailutoimintaa.
 • Vuonna 2008 syntyneillä ja sitä nuoremmilla ryhmässä harrastaminen jatkuu koronavarotoimet huomioiden. Vuonna 2007 syntyneiden ja sitä vanhempien harrastustoiminta ja ryhmäliikunta on keskeytettynä sisäliikuntatiloissa, kuten myös alle 20-vuotiaiden sisä- ja ulkoliikuntatiloissa toteutettava ottelu- ja kilpailutoiminta.
   
 • Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna omatoimiseen liikuntaan. Pelikentillä ja skeittipaikoilla, voi omatoimistesti harrastaa liikuntaa korkeintaan kuuden hengen ryhmissä. Jos kenttä jaetaan kahtia, voi kentän kummallakin kenttäpuoliskolla olla 6 henkeä eli koko kentällä yhteensä 12. Lisätietoja: Omatoimiliikunta korkeintaan kuuden hengen ryhmissä
   
 • Lisää tietoa liikuntapalveluista löytyy sivulta: Koronainfo liikuntapalveluiden käyttäjille
   
 • Turun kaupungin nuorisotilat: 
  Avoinna ovat Skanssin, Varissuon, Hansan, Halisten, Ilpoisten, Aunelan, Pansion, Runosmäen, Syvälahden ja Yli-Maarian nuorisotilat. Tilat ovat avoinna normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Tiloihin otetaan enintään 10 asiakasta kerrallaan niin, että turvavälit säilyvät.  Kaikki yli 6 henkilön tilavaraukset perutaan.
 • Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston toiminta jatkuu rajoitetusti niin, että poikkeusaikana toimintaryhmissä on vain vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä enintään 10 hengen ryhmissä. Toimintaan on ennakkoilmoittautuminen. Perheryhmien toiminta jää tauolle. Mahdollisuuksien mukaan lisätään digitaalista palvelutuotantoa. Toiminnan aikana noudatetaan turvallisuusohjeita tarkasti.

 • Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa järjestetään harrastustoimintaa vain vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneille; Präkäämö-ryhmä jatkuu maanantaisin ja torstaisin. Em. toimintaryhmien lähikontakteja vältetään. Ennakkoilmoittautuminen käytössä. Turvallisuusohjeita noudatetaan tarkasti. Uusia tilavarauksia (max. 6 hlö) ei oteta. Vimman kahvila on kiinni, eikä oleskelua aulatiloissa ole.

Rajoitukset vanhusten ja riskiryhmien palveluissa

Vierailut Turun kaupungin toimipisteissä

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin toimipaikoissa.
 • Ikääntyneiden palvelut: voimassa toistaiseksi
  Vanhusten ja omaisten tapaamiset vanhusten asumispalveluiden tiloissa ovat mahdollisia. Jotta vierailulle pystytään varmistamaan mahdollisimman turvalliset olosuhteet, vierailut on sovittava yksikön kanssa etukäteen. Yhteydenpito läheisiin on mahdollista myös puhelimitse tai videopuheluiden välityksellä.
  Turun vanhuspalveluissa on laadittu ohje vanhuksen ja omaisten tapaamisista asumispalvelujen tiloissa. Jotta vierailulle pystytään varmistamaan mahdollisimman turvalliset olosuhteet, vierailut on sovittava yksikön kanssa etukäteen.
  Hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen/tapaamisesta pois, ohjeistaa omaista ja antaa suojat. Tapaamisilla käytetään kirurgista suu-nenäsuojaan tai vaihtoehtoisesti kasvot kokonaan peittävää visiiriä koko tapaamisen ajan (pakollinen). Mikäli omainen ja asukas käyvät yksikön ulkopuolelle, ohjataan hyvään käsihygieniaan ja suositellaan kirurgisen suu-nenäsuojan käyttöä yleisillä paikoilla.
  Lue tarkat ohjeet: Vanhuksen ja omaisten tapaamiset asumispalvelujen tiloissa
   
 • Potilaiden omaisten vierailut kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnan sairaalassa: 18.12.2020 alkaen voimassa toistaiseksi
  Turun kaupunginsairaalassa Mäntymäen ja Kaskenlinnan osastoilla vierailuja vuodeosastoilla rajoitetaan toistaiseksi. Vierailut kriittisesti sairaan potilaan, saattohoitopotilaan tai lapsipotilaan luona ovat sallittuja vierailuja koskevien ohjeiden mukaisesti suojaimia käyttäen ja hygieniaohjeita noudattaen. Lue lisää: Sairaalapalveluiden vierailuja rajoitetaan
   
 • Neuvolat: voimassa 14.10. – toistaiseksi
  Turku suosittaa maskin käyttöä neuvolassa asioidessa. Lue lisää: Käytäthän maskia asioidessasi neuvolassa

Palvelut työnhakijoille ja kuntouttava työtoiminta

Työpiste palvelee työnhakijoita ja ottaa vastaan yksittäisiä asiakkaita Käsityöläiskadulla vain ajanvarauksella.

Kuntouttavaa työtoimintaa jatketaan etänä painottuvana palveluna.

 • Palveluntuottajat raportoivat Työpisteelle tavat toteuttaa palvelu turvallisesti, ja toiminnan turvallista toteutumista seurataan.
 • Ohjeita muutetaan tarvittaessa valtakunnallisten suositusten ja määräysten mukaisesti.
 • Turun kaupungin omana toimintana toteutettava kuntouttava työtoiminta Valmennuspisteessä toteutetaan etäyhteyksillä.

Etätyösuositus

Asiasanat: