Katso täältä ajankohtaiset koronaan liittyvät suositukset ja rajoitukset Turussa esimerkiksi kaupungin palveluissa ja harrastustoiminnassa. Päivitetty 20.1.2021

Kaikille yhteiset suositukset

 • Käytä maskia.
 • Pidä 1-2 metrin turvavälit.
 • Pese ja desinfioi käsiä.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.
 • Älä mene sairaana töihin, kouluun tai muihin julkisiin tiloihin.
 • Jos oireilet, mene testiin: Toimi näin jos epäilet tartuntaa itselläsi
 • Sisätiloissa tai ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan 10 henkilöä. Koska Varsinais-Suomi on siirtynyt leviämisvaiheeseen, alueen kokoontumisrajoituksia on kiristetty 10.2.2021 asti.

Kasvomaskien käyttöä suositetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella THL:n leviämisvaiheen suosituksen mukaisesti.

Varsinais-Suomen suositukset löytyvät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilta: Koronavirusepidemia 2020 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Maskisuositukset

Maskia suositellaan käytettäväksi hyvin laajasti: 

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kaupungin toimipaikoissa ja Föli-busseissa.  
 • Maskin käyttöä suositellaan toisella asteella ja peruskoulussa. 
 • Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta ja suositellaan kouluikäisille, erityisesti 12-vuotta täyttäneille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.
 • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkotien eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa. 
 • Erityisen tärkeää on käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa.
 • THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille (THL, 8.12.2021) 
   
 • Turku jakaa maskeja vähävaraisille: turku.fi/maskijako
 • Useat kauppiaat ovat alkaneet jakaa maskeja yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Maskeja jaetaan Halisten S-Marketissa sekä Varissuon K-Market Annikassa.

Suositukset varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa

 • Varhaiskasvatuksen huoltajille: Voimassa 13.10  – toistaiseksi
  Turun päiväkoteihin suositellaan 13.10. alkaen maskien käyttöä lasten huoltajille lapsia tuotaessa ja hakiessa. Päiväkotien eteiset ovat usein ahtaat, eikä niissä pystytä pitämään turvavälejä.  Sivistystoimiala suosittaakin nykyisen koronatilanteen huomioiden vanhemmille maskin käyttöä päiväkodissa lapsen vienti- ja hakutilanteissa. Lue lisää: Turun kaupungin sivistystoimiala suosittelee maskien käyttöä huoltajille päiväkodeissa lapsia vietäessä ja hakiessa
   
 • Turun kaupungin koulut ja oppilaitokset aloittavat kevätlukukauden 2021 hybridimallissa ja lähiopetuksessa. Linjatulla mallilla pyritään toimimaan talvilomaviikkoon asti, joka alkaa perjantaina 19.2.2021. Lue lisää: Kevätlukukauden aloitus Turun kaupungin sivistystoimialalla
   
 • Peruskoulun oppilaat: Voimassa toistaiseksi
  Turun peruskoulujen kevätlukukausi alkaa torstaina 7.1.2021. Peruskoulut aloittavat kevätlukukauden lähiopetuksessa, mutta tarvittaessa siirrytään etäopetukseen. Kevätlukukaudella noudatetaan samaa toimintamallia kuin mikä on ollut käytössä syyslukukaudella. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan huoltajia ja oppilaita Wilman kautta. Lue lisää: Kevätlukukauden aloitus Turun kaupungin sivistystoimialalla
  Sivistystoimiala on 12.1. alkaen laajentanut THL:n uuden linjauksen mukaisesti kasvomaskisuositusta koskemaan Turun kaupungin koulujen 6.-luokkalaisia.
  Sivistystoimiala laajensi kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan alakoulujen 4.–6.-luokkalaisia Lausteen koulussa, Nummenpakan koulussa, Turun kansainvälisessä koulussa, Turun normaalikoulussa ja Varissuon koulussa. Suositus astui voimaan 7.1.2021. Muita kaupungin alakouluja ohje ei toistaiseksi koske. Oppilaat saavat kasvomaskit omasta koulustaan, mutta myös omia kasvomaskeja saa käyttää. 
   
 • Toisen asteen koulutuksen opiskelijoille: Voimassa toistaiseksi
  Turun lukiot aloittavat kevätlukukauden torstaina 7.1.2021 hybridimallissa. Hybridimallissa abiturientit ovat pääsääntöisesti lähiopetuksessa. Muiden ryhmien vuorottelu ratkaistaan lukiokohtaisesti. Lukioiden opiskelijoita tiedotetaan muutoksista Wilman kautta.
  Turun ammatti-instituutin kevään toimintakausi alkaa hybridimallissa maanantaina 4.1.2021. Koulutusalat ovat tehneet alakohtaiset suunnitelmat kevään opetuksesta. Työelämässä tapahtuva oppiminen jatkuu suunnitellusti. Koulutusyksiköt tiedottavat opiskelijoita järjestelyistä Wilman kautta. Lue lisää: Kevätlukukauden aloitus Turun kaupungin sivistystoimialalla
   
 • Työväenopistot: Voimassa 4.12. – 1.2.2021 
  Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kevätlukukausi alkaa 1. helmikuuta, ja kevätlukukautta voidaan jatkaa toukokuun loppuun asti. Lue lisää: Kevätlukukauden aloitus Turun kaupungin sivistystoimialalla 

Julkisten tilojen käyttö

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kaupungin toimipaikoissa ja Föli-busseissa.
   
 • Föli suosittaa kasvomaskin käyttöä busseissa: Voimassa toistaiseksi
  Föli suosittaa kasvomaskin käyttöä alueellisten suositusten mukaisesti ja pyrkiö pitämään normaalia enemmän etäisyyttä muihin matkustajiin pysäkeillä, bussiin noustessa ja bussissa. Turvavälien noudattaminen joukkoliikenteessä ei välttämättä ole mahdollista ruuhka-aikoina. Jos mahdollista, ajoita liikkumisesi ruuhka-aikojen (klo 7–9 ja 14–17) ulkopuolelle. Pääsääntöisesti ruuhkaisinta on aamuisin Turun keskustan suuntaan kulkevissa busseissa sekä iltapäivisin keskustasta poispäin kulkevissa busseissa.
  Huolehdi hygieniasta pesemällä kädet usein. Fölin busseissa on tarjolla käsidesiä. Hävitäthän kertakäyttömaskin käytön jälkeen ohjeiden mukaisesti. Älä jätä maskia bussin penkille tai bussin roskakoriin.  Tutustu tarkempiin ohjeisiin: Koronaviruksen vaikutukset Fölin liikenteeseen ja muihin palveluihin.
   
 • Turun kirjastot: Voimassa 3.12.2020–10.2.2021
  Kirjasto tarjoaa rajatut palvelut niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Pikainen, maksimissaan 15 minuutin mittainen asiointi on kirjastossa mahdollista. 
  Kokoelmatiloihin on rajattu pääsy, ja se vaihtelee kirjastoittain. Turun pääkirjastossa kokoelmatilat on suljettu. Lisäksi vanhan päärakennuksen ulko-ovi on suljettu eikä hyllyistä voi mennä lainaamaan kirjoja. Rajoitusten aikana aineistoa voi lainata varaamalla ja noutamalla varauksen kirjastosta. 
  Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen on mahdollista vain pika-asiointina. Lähikirjastojen omatoimiaika on pois käytöstä. Tapahtumat ja ryhmäkäynnit toteutetaan ainoastaan virtuaalisesti.  
   
 • Turun filharmoninen orkesteri: Voimassa 3.12.2020– 10.2.2021
  Kevätkauden ensimmäiset sinfoniakonsertit 28.1. ja 4.2. soitetaan ilman yleisöä ja lähetetään suorina verkkolähetyksinä. Kamarimusiikkikonsertti 7.2. siirtyy uuteen ajankohtaan. Verkkokonsertteja voi seurata maksutta suorana osoitteessa tfo.fi/live. Jo ostetut liput on mahdollista vaihtaa lahjakorttiin tai pyytää rahat takaisin. Lisätietoa konserteista, ohjelmista ja peruuntuneiden konserttien lippuhyvityksestä löytyy osoitteesta tfo.fi. 
   
 • Turun kaupunginteatteri: Voimassa 3.12.2020–10.2.2021
  Esityskatko jatkuu 10.2. asti. Teatteritalon lippukassa palvelee ma-pe klo 10–17. Somenäyttämön lähetykset jatkuvat teatterin Facebook-sivulla perjantaisin esityskatkon aikana. Ohje peruuntuneiden esitysten lippujen hyvitykseen löytyy teatterin verkkosivuilta
   
 • Turun kaupungin museot: Voimassa 3.12.–10.2.2021
  Kuralan Kylämäki, Luostarinmäki ja WAM ovat suljettuina. 
  Osa Turun museokeskuksen museoista avataan 12.1. alkaen rajoitetuin kävijämäärin. Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Biologinen museo, Turun linna ja Brinkkalan galleria avataan rajoitetuin kävijämäärin 12.1. alkaen. Museoihin sekä Brinkkalan galleriaan otetaan enintään 10 kävijää kerrallaan. Museoihin pääsee vierailemaan ennakkovarauksella. Ennakkovarauksia voi tehdä maanantaista 11.1. alkaen osoitteessa turku.fi/museo. Brinkkalan galleriassa vierailulle ei tarvitse tehdä ennakkovarausta.

Tilaisuudet, tapahtumat kokoontumiset

 • Kokoontumisrajoitteet: Voimassa 3.12.2020 – 10.2.2021
  Yleisötilaisudet: Sisätiloissa tai ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä. 
  Yksityistilaisuudet: Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.
  Ulkona järjestettävissä kokoontumisissa saa olla vain 10 osallistujaa eli sama määrä kuin sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa.
  Lue lisää: Kokoontumisrajoitukset pysyvät ennallaan Varsinais-Suomessa (AVI)
   
 • Erot yleisötilaisuuden ja yksityistilaisuuden välillä löydät AVIn sivuilta: Usein kysyttyä koronaviruksesta. Esimerkiksi urheiluseurojen ja muiden harrastuskerhojen toiminta ja tilaisuudet, joissa ei ole yleisöä ja jotka eivät ole kaikille avoimia, eivät ole yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia. Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu niiden rajoittamiseen. Mm. tavanomaiset urheiluharjoitukset ja ryhmäliikuntatunnit eivät lähtökohtaisesti siten kuulu aluehallintovirastojen määräysten piiriin.
   
 • Helmikuun abiturienttien penkkaripäivää ei voida järjestää vaikean koronatilanteen vuoksi. Kevään vanhojentanssit siirretään pidettäväksi keskiviikkona 12.5.2021, jolloin koronatilanne on oletettavasti nykyistä parempi.

Matkustussuositukset

Harrastustoiminta

 • Uimahallit, kuntosalit, jäähallit ja muut sisäliikuntatilat on suljettu yleisöltä. Yleisövuoroja ei järjestetä jäähalleissa ja jalkapallohallissa. Voimassa 7.2.2021 asti
   
 • Vauvauinnit ja aikuisten uimakoulut siirtyvät myöhempään ajankohtaan. Ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä.
   
 • Liikuntatilojen käyttö, yli 20-vuotiaat: Voimassa 28.12.2020 –7.2.2021
  Sisä- ja ulkoliikuntatilojen yli 20-vuotiaiden toimintaan varatut vuorot perutaan, pois lukien huippu-urheilutoiminta: maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimainen harjoittelu- ja kilpailutoiminta.   
  Sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joissa on alle ja yli 20-vuotiaita harrastamassa liikuntaa yhtä aikaa perutaan.   
  Uimahallit ja kuntosalit suljetaan yleisöltä. Poikkeuksena alle 20-vuotiaiden seuratoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu. 
  Liikuntapalvelujen ohjattua harrastetoimintaa aikuisille ei järjestetä tammikuussa. Ohjattu toiminta käynnistyy 1.2. ja kestää toukokuulle. Leidit liikkeellä-, Kunnon äijät- ja Kuntokonkarit -kausikorttien myynti alkaa 25.1. Impivaaran ja Petreliuksen uimahalleissa aikuisten ohjaukset (uimakoulut, vesijumpat ja jumpat) alkavat 1.2. Impivaaran uimahalli tarjoaa live-jumppia.
  Lue lisää: Suositukset ja rajoitukset Turun liikuntapaikoilla jatkuvat
   
 • Liikuntatilojen käyttö, alle 20-vuotiaat: Voimassa 28.12.2020 –7.2.2021
  Sisäliikuntatilojen alle 20-vuotiaiden toimintaan varattuja vuoroja ei peruta. Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää. 
  Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa lähikontaktityyppisestä harjoittelusta pidättäytymistä. Myös ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa.  
  Liikuntapalveluiden ohjattu toiminta lapsille ja nuorille (Liike-kerhot ja Mihi) käynnistyy 11.1. Lasten uimakoulut alkavat Impivaaran uimahallissa 9.1. ja koulujen uimaopetus 7.1. Koulut voivat varata uintivuoroja Impivaaran uimahallista. Lasten liikunnan ihmemaan kevätkausi alkaa 31.1.2021.
  Liikuntapaikoilla ovat voimassa linjaukset ja määräykset mm. yli 15-vuotiaiden maskin käytöstä, turvaetäisyyksien noudattamisesta ja käsihygieniasta. Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta ja suositellaan kouluikäisille, erityisesti 12-vuotta täyttäneille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.
  Lue lisää: Suositukset ja rajoitukset Turun liikuntapaikoilla jatkuvat
   
 • Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna ja niillä voi harjoitella omatoimisesti.
  Parkin tekojää: voimassa toistaiseksi
  Liikuntapalvelut valvoo Parkin tekojään henkilömäärää sekä tarvittaessa rajoittaa sisäänpääsyä kentän ruuhkautuessa. Ruuhkien helpottamiseksi Parkin kentällä on otettu käyttöön toinen sisäänkäynti liikuntarannekkeen käyttäjille. Luistimet vaihdetaan ulkopenkeillä. Kentän sisätiloissa ovat käytössä vain wc-tilat ja vuokraamopalvelut. Maskin käyttöä edellytetään sisätiloissa kaikille yli 15-vuotiaille. Lue lisää: Turku lisää rajoitustoimia liikuntapalveluissa
  Kupittaan luistinmadolla ja jäädytettävinä olevilla luonnonkentillä  pääsee luistelemaan. Pukukopit eivät ole käytössä toistaiseksi.
  Impivaarassa hiihtämään pääsee, kun lumetus- ja latutyöt on saatu loppuun. 
   
 • Lisää tietoa liikuntapalveluista löytyy sivulta: Usein kysytyt kysymykset – koronavirusepidemian aikaiset palvelut ja toiminnot Turun kaupungin liikuntapalveluissa
   
 • Turun kaupungin nuorisotilat: 16.12.2020 -10.2.2021
  Aluenuorisotilat pidetään auki, koska nuorisotaloissa pystytään jakamaan tietoa koronasta ja tarjoamaan nuorille paikka tavata toisiaan turvallisesti. Myös etsivä nuorisotyö ja Fendari toimivat kuten ennenkin. Koulunuorisotyö palvelee yläkouluissa normaalisti. 
  Nuorisopalveluja tarjotaan rajoitetusti, eli esim. ryhmätoiminnassa lähikontaktia vaativia toimintoja vältetään, eikä retkiä, ruuanlaittoa ja leffareissuja järjestetä. Kaikki yli 10 henkilön tilaisuudet/varaukset perutaan. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan ryhmäkoot pidetään pieninä Vimmassa, Seikkailupuistossa ja bänditoiminnassa.  Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa ja skeittihalli Cubessa otetaan käyttöön sama käytäntö kuin liikunnassa, eli harrastustoiminnassa ensisijaisena kohderyhmänä ovat alle 20-vuotiaat. 
   

Rajoitukset vanhusten ja riskiryhmien palveluissa

 • Hyvinvointialan rajoitukset vanhuspalveluiden ryhmätoiminta: Voimassa 3.12.2020–10.2.2021
  Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman hyvinvointikeskusten tiloissa toimintaa rajataan. Ryhmissä läsnä on kerrallaan korkeintaan 10 henkilöä.
  Hyvinvointikeskusten ravintolat kiinni toistaiseksi.
   
 • Vammaispalvelujen työ- ja päivätoiminta: Voimassa 3.12.2020–10.2.2021
  Vammaispalvelujen työ- ja päivätoiminta organisoidaan siten, että ryhmissä on korkeintaan kymmenen henkilöä ja toiminnassa huomioidaan turvatoimet. 

Vierailut Turun kaupungin toimipisteissä

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin toimipaikoissa.
 • Ikääntyneiden palvelut: voimassa toistaiseksi
  Vanhusten ja omaisten tapaamiset vanhusten asumispalveluiden tiloissa ovat joulun aikaankin mahdollisia. Jotta vierailulle pystytään varmistamaan mahdollisimman turvalliset olosuhteet, vierailut on sovittava yksikön kanssa etukäteen. Yhteydenpito läheisiin on mahdollista myös puhelimitse tai videopuheluiden välityksellä.
  Turun vanhuspalveluissa on laadittu ohje vanhuksen ja omaisten tapaamisista asumispalvelujen tiloissa. Jotta vierailulle pystytään varmistamaan mahdollisimman turvalliset olosuhteet, vierailut on sovittava yksikön kanssa etukäteen.
  Hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen/tapaamisesta pois, ohjeistaa omaista ja antaa suojat. Tapaamisilla käytetään kirurgista suu-nenäsuojaan tai vaihtoehtoisesti kasvot kokonaan peittävää visiiriä koko tapaamisen ajan (pakollinen). Mikäli omainen ja asukas käyvät yksikön ulkopuolelle, ohjataan hyvään käsihygieniaan ja suositellaan kirurgisen suu-nenäsuojan käyttöä yleisillä paikoilla.
  Lue tarkat ohjeet: Vanhuksen ja omaisten tapaamiset asumispalvelujen tiloissa
   
 • Kurjenmäkikoti 2 vierailukiellossa: Voimassa toistaiseksi
  Kurjenmäkikoti 2:n vierailukielto jatkuu 31. joulukuuta saakka ja mahdollisesti vielä tämän jälkeenkin. 
   
 • Potilaiden omaisten vierailut kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnan sairaalassa: 18.12.2020 alkaen voimassa toistaiseksi
  Turun kaupunginsairaalassa Mäntymäen ja Kaskenlinnan osastoilla vierailuja vuodeosastoilla rajoitetaan 18.12.2020 alkaen toistaiseksi. Vierailut kriittisesti sairaan potilaan, saattohoitopotilaan tai lapsipotilaan luona ovat sallittuja vierailuja koskevien ohjeiden mukaisesti suojaimia käyttäen ja hygieniaohjeita noudattaen. Lue lisää: Sairaalapalveluiden vierailuja rajoitetaan
   
 • Neuvolat: voimassa 14.10. – toistaiseksi
  Turku suosittaa maskin käyttöä neuvolassa asioidessa. Lue lisää: Käytäthän maskia asioidessasi neuvolassa

Etätyösuositus

Asiasanat: