Vanhakaupunki

Turun vanhakaupunki kattaa historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen, aina Piispankadulta Fortuna-kortteliin saakka. Samalla kun kaupungin ydin laajenee, Vanhakaupunki nostetaan arvoiseensa asemaan paitsi vetovoimaisena matkailukohteena myös eurooppalaisuutta huokuvana kohtaamisten keitaana.

Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa palvelu- ja tapahtumatarjontaa siten, että alue on vireä ympäri vuoden. Tämä tehdään tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden ja kaupungin asukkaiden kanssa.

Vanhan Suurtorin alue on vanhankaupungin ydin, jossa historia sekä Suomen akateemiset ja kristilliset juuret ovat yhä vahvasti läsnä. Vanhassakaupungissa sijaitsee useita historiallisesti arvokkaita rakennuksia - jylhimpänä maamerkkinä korkeuksiin kurkottava Turun tuomiokirkko. Aluetta kehitetään sen historiaa kunnioittaen ja siitä ammentaen.

Kehittäminen etenee

Vanhankaupungin kehittäminen aloitetaan Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta. Se ulottuu Vanhan Suurtorin lähiympäristöstä aina Yliopistonmäelle asti ja rajoittuu lännessä Aurajokeen ja idässä Hämeenkatuun. Alueelle laaditaan parhaillaan kehittämissuunnitelmaa, joka antaa suuntaviivat kehittämistyölle. Suunnitelma tehdään avoimesti ja vuorovaikutteisesti kaupunkilaisten ja alueen käyttäjien kanssa.

Syksyllä 2020 järjestettiin kaikille avoin kysely, jossa kaupunkilaiset saivat kertoa näkemyksistään alueesta. Sen lisäksi järjestetään vuorovaikutteiset tilaisuudet, joihin kutsutaan mukaan joukko alueen toimijoita ja asukkaita. Vuorovaikutteisissa tilaisuuksissa kartoitamme yhdessä syvemmin historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen toimintamahdollisuuksia.

Kehittämissuunnitelma valmistuu keväällä 2021. Sitä ovat työstämässä Suomen Yliopistokiinteistöt, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun Yliopistosäätiö, Turun Ylioppilaskyläsäätiö ja Åbo Akademi. Työssä avustavat Lundén Architecture Company ja Demos Helsinki.

Historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen rajaus kehittämissuunnitelmassa.

 

Vanhaankaupunkiin kytkeytyviä suunnitelmia ja kokonaisuuksia:

Yhteiskehittäminen:

Lisätiedot: Projektipäällikkö Tuija Alihaanperä