Onnea ja menestystä, suojaa ja parannusvoimaa

Pisanka-munia maalattiin varastoon useita kymmeniä keväällä, kun linnut alkoivat talven jälkeen munia

Kananmunien koristelu ja maalaaminen kuuluvat pääsiäisen viettoon, mutta harva tietää, että perinteellä on tuhatvuotiset juuret. Tapa on liittynyt kevään juhlintaan, auringon palvontaan elämän lähteenä ja luonnon uudelleen heräämiseen. Symbolein koristellun munan on toivottu parantavan sairauksia ja suojelevan pahalta, kuten tulipaloilta, myrskyiltä, katovuosilta ja pedoilta. Sen on uskottu takaavan hedelmällisyyttä, hyvää satoa, menestystä, perheen onnea ja terveyttä; kanan- ja kukonpojat ovat symboloineet hedelmällisyyttä, sarvipäiset eläimet menestystä ja vaurautta, tähkät hyvää satoa, puut terveyttä ja pitkää ikää.

Pisanka-munia maalattiin varastoon keväällä
Ukrainalaisia koristeltuja munia kutsutaan nimellä pisanka. Pisanka-munat kuuluivat Ukrainassa kansan jokapäiväiseen elämään syntymästä kuolemaan. Niitä maalattiin varastoon useita kymmeniä keväällä, kun linnut alkoivat talven jälkeen munia. Pisanka-munia annettiin pitkin vuotta lahjoiksi ja onnentoivotuksiksi erilaisissa elämän tilanteissa kuten häissä ja lapsen syntyessä. Niitä laitettiin mukaan viimeiselle matkalla arkkuun sekä vietiin haudoille.

Koristeaihe ja väritys valittiin sen mukaan kenelle ja mihin tarkoitukseen muna valmistettiin. Lapsien munat koristeltiin usein kukkasin ja kirkkain värein, vanhoille annettiin tummemmin sävyin maalattuja. Kristinuskon myötä alkujaan pakanalliset symbolit saivat kristillisiä merkityksiä. Esimerkiksi kala merkitsi pakanallisena symbolina suojaa pahaa vastaan. Kristinuskon mukaan kala taas on Kristuksen symboli. Kolmio puolestaan voi tarkoittaa perhettä tai pyhää kolminaisuutta, 40 kolmiota raskauden viikkoja tai paastonpäiviä tai marttyyrejä.

Koristeluperinne jatkuu edelleen
Pisanka-munien koristelussa käytetään vahabatiikkitekniikkaa. Mustekynän terää tai nuppineulan päätä apuna käyttäen piirretään sulatetulla mehiläisvahalla kuviot munan kuoreen. Sen jälkeen muna upotetaan värikylpyyn. Vahatut kohdat hylkivät väriä. Seuraavan värin päälle piirretään jälleen uusi kuvio. Kun vaha sulatetaan pois, tulevat eri värikerroksien kuviot esiin. Pisanka-munissa on perinteisesti hyvin yksityiskohtaisia, pieniä kuvioita, joilla jokaisella on oma symbolinen merkityksensä. Ennen kuin päästään varsinaiseen koristelutyöhön, munan pintaan suunnitellaan ja piirretään kuviot.

Terveisin Luostarinmäki

Tietoa kirjoittajasta

Leena
Vuorio
tutkija
Turun museokeskus / Luostarinmäki