Mistä saa lukemista, jos ei pääse kirjastoon?

Lukuharrastus on mahdollinen kaikille

Vuosittain syyskuun 8. päivä vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Nyt samana päivänä järjestetään toista kertaa myös Read Hour –tempaus, joka haastaa suomalaiset lukemaan tunniksi klo 14 alkaen. Turussa kirjasto vinkkaa ja innostaa lukemiseen erilaisin tempauksin sosiaalisessa mediassa, verkossa ja kirjastoissa. Myös OmaKirjasto haluaa kannustaa nauttimaan tarinoista!

OmaKirjaston asiakkaille lähimpäänkin kirjastoon poikkeaminen on usein hankalaa. Onneksi tapoja hankkia mielenkiintoista lukemista on monia. Kirjakassipalvelu toimittaa kirjaston kirjoja ja muuta lainattavaa kotiin asti niille asiakkaille, joiden on vaikea päästä kirjastoon korkean iän, vamman tai sairauden takia.

Kun käytössä on älypuhelin, tabletti tai tietokone, on käytettävissä luettavaa ja kuunneltavaa myös sähköisessä muodossa. Kaikille kirjastonkäyttäjille avoin palvelu on esimerkiksi Ellibs, jossa on suomen- ja ruotsinkielisiä e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Kirjoja pääsee lainaamaan kirjastokortin tunnuksilla kirjautumalla.

Kotimaisia klassikoita e-kirjoina

Verkosta löytyy palveluita, joiden kautta pääsee käsiksi erityisesti vanhempaan kirjallisuuteen maksutta ja ilman kirjautumista. Yksi esimerkki on Klassikkokirjasto, jossa suomen- ja ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta. Näköispainoksina on luettavissa laaja valikoima esimerkiksi Minna Canthin, Maria Jotunin ja Volter Kilven teoksia.

Mitä, jos en näe lukea?

Äänikirja tarjoaa vaihtoehdon silmillä lukemiselle kaikille, mutta erityisen tärkeä merkitys äänikirjoilla on silloin, kun tekstiä ei näe kunnolla, silmät väsyvät tai kirjan sivun kääntäminen on vaikeaa. Kirjaston kokoelmissa on CD-äänikirjoja, mutta myös monissa sähköisissä palveluissa äänikirjoja on saatavilla. Edellä mainitussa Ellibs-palvelustakin löytyy kuunneltavaa, mutta laajimman valikoiman tarjoaa Celian äänikirjapalvelu. Se ei ole aivan kaikkien kirjastonkäyttäjien saatavilla, vaan sen käyttöön tarvittavat tunnukset voi saada silloin, kun asiakkaalla on vaikeuksia lukea tavallista kirjaa. Syynä voi olla vaikkapa näön huononeminen, silmien väsyminen tai motoriset haasteet.

Tapoja hankkia mielenkiintoista lukemista on monia

Ääneenlukua ja yhdessä kuuntelua

Lukulähettitoiminnassa Turun kaupunginkirjaston vapaaehtoiset käyvät palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa lukemassa ääneen ikäihmisille. Lukuhetket tarjoavat kuunneltavien tekstien lisäksi mukavaa yhdessäoloa ja mahdollisuuden keskusteluun. Koronarajoitusten takia lukulähettitoiminta on kuitenkin tällä hetkellä tauolla. Toki ääneen lukemista harrastetaan myös laitosten omassa toiminnassa. Ja läheisilleen kannattaa lukea ääneen, oli sitten kyseessä nuoremmat tai vanhemmat kuulijat.

Myös äänikirjaa voi kuunnella yhdessä. Esimerkiksi palvelutalon on mahdollista saada Celiasta yhteisötunnukset, joiden avulla verkkoäänikirjojen kuuntelu on mahdollista.

Lisätietoa OmaKirjastosta

OmaKirjasto

Tietoa kirjoittajasta

Maria
Korpela
Turun kaupunginkirjasto