Ansiotyössä Barkerin tehtaalla

Ansiotyö lisäsi itsenäisyyttä
Hede-Foto: Puolauskone käyttäjineen Barkerin tehtaalla, 1950-lukua. TMK, valokuvakokoelma, by Hede-Foto, Turun museokeskus

Hede-Foton valokuva Barkerin kutomosta on 1950-luvulta, jolloin maa- ja metsätalousvaltaisessa Suomessa elettiin kiihtyvän teollistumisen aikaa. Sodan jälkeen tekstiiliteollisuuden kasvattamiseksi palkattiin lisää työvoimaa ja huippuvuonna 1956 alalla oli yli 40 000 työntekijää. Yhä useampi turkulainenkin perheenäiti lähti kodin ulkopuolelle ansiotyöhön Barkerin ollessa naisten suurin työnantaja kaupungissa.

Naiset tekivät teollisuustyöpaikoissa usein matalapalkkaisempia tehtäviä kuin esimiestehtävissä toimivat miehet.

Naisten töitä tekstiilitehtailla olivat esimerkiksi kudonta, kehräys, trikooneulonta ja -ompelu sekä sukansaumaus. Monessa tehtävässä etuna oli kotiaskareista tuttu itse hankittu ompelutaito, mutta varsinaisesti työ opittiin koneiden ääressä tehtaassa. Tehdastyö avasi siis myös kouluttamattomille naisille mahdollisuuden ansaita omaa rahaa. Ansiotyö lisäsi itsenäisyyttä ja osalle naistyöntekijöistä raskas ja ehkä yksitoikkoinenkin työ saattoi olla sysäys opiskeluun tai ammatinvaihtoon.

Tietoa kirjoittajasta

Venla
Liikanen
Harjoittelija
Turun museokeskus