Yhteisistä unelmista ja onnellisista sattumista syntynyt kokonaistaideteos  Vaellus - Auf der Wanderung  palaa Turkuun 22.8.2020

Tämä teos, yhteistyö ja ystävyys vaeltaa kanssani aina!

Pääkuva: Vaellus-Auf der Wanderung yhdistää Franz Schubertin (1797- 1828) mestarillisen jousikvarteton No 14 d-molli Tyttö ja kuolema, saksalaisen tanssiteatterin uranuurtajan Susanne Linken (1944-) duettokoreografian kahdelle tanssijalle sekä ympäröivän arkkitehtuurin kertomukset. Kuolemaa ja menetyksiä käsittelevässä teoksessa korostuu valon, lohdutuksen ja toivon merkitys. Kuva Seilo Ristimäki, Turun Musiikkijuhlat 2012. Kuvassa tanssijat Maria Nurmela ja Teemu Kyytinen.

Vuonna 2011 minä ja viulistikollegani Laura Kokko haaveilimme yhteisestä teoksesta, joka yhdistäisi klassista musiikkia, nykytanssia sekä tilasidonnaisena teoksena huomioisi ympäröivän arkkitehtuurin ja miljöön. Erik Bryggmanin suunnittelema, 1941 Turun Vanhalle hautausmaalle valmistunut Ylösnousemuskappeli, ja sitä ympäröivä mäntymetsä oli inspiroinut minua ja Lauraa erityisesti jo aiemminkin. Monenlaisten henkilökohtaisten historioidemme lisäksi  tässä Bryggmanin luomassa miljöössä, -  kappelin ja mäntymetsän harmoniassa - olimme mielikuvituksissamme nähneet  jo monenlaisia visioita teoksesta. Kun syksyllä 2011 Turun Musiikkijuhlien silloinen taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu ja toiminnanjohtaja Emilie Gardberg lähestyivät meitä teostarjouksella seuraavan kesän 2012 Turun Musiikkijuhlille, emme voineet olla ohittamatta tätä hienoa tarjousta, emmekä voineet unohtaa Ylösnousemuskappelia.

Franz Schubertin (1797- 1828) jousikvartetto nro 14 d-molli, lisänimeltään “Tyttö ja kuolema” oli minulle ja Lauralle selvä valinta miettiessämme sopivaa musiikkia teokselle. Tämä mestarillinen jousikvartetto oli jo aikaisemmin yhdistänyt meitä, sillä olimme pohtineet sitä jo AboaVetus&ArsNova-museossa toteuttamamme R.I.P-Levätköön rauhassa - installaatioteoksen musiikiksi (2011). Alusta asti oli myös selvää, että minä ja Laura halusimme kutsua teoksen koreografiksi saksalaisen tanssiteatterin uranuurtajan, koreografi Susanne Linken. Linken sooloteos Wandlung (1978)  samaiseen jousikvartettoon oli jättänyt minuun tanssijana lähtemättömän jäljen.

Oli onni saada Susanne Linke Turkuun

Saksalainen Susanne Linke (synt. 1944) opiskeli koreografi Mary Wigmanin johdolla Berliinissä (1964-67) sekä  Folkwang - Hochschule für Darstellende Künste und Musik - korkeakoulussa Essenissä. Vuosina 1970-1973 hän tanssi maailmankuulun saksalaisen koreografin Pina Bauschin johtamassa tanssiteatteriryhmässä Folkwang Tanz Studio. Samaan aikaan hän alkoi työstää ensimmäisiä koreografioitaan. Koreografina Susanne Linke saavutti nopeasti kansainvälistä menestystä etenkin sooloteoksillaan mm. Wandlung (1978), Im Bade wannen (1980), Schritte verfolgen (1985), joita hän esitettiin useilla festivaaleilla Euroopassa, Intiassa, Australiassa sekä Pohjois - ja Etelä-Amerikassa.

Pina Bauschin perustettua oman ryhmänsä Wuppertaliin (ks. Wuppertal Tanztheater), siirtyi Linke johtamaan Folkwang Tanz Studiota, lähes kymmenen vuoden ajan, aina vuoteen 1985 saakka. 1990-luvun alussa Linke työskenteli Berliinin Hebbel - teatterissa residenssitaiteilijana ja perusti “Company Susanne Linke”, Tuolloin syntyi  hänen kaksi menestys teostaan: Ruhr - Ort  (1991)  ja Märkische Landschaften (1996). Ruhr - Ort nähtiin myös Suomessa Helsingin Juhlaviikoilla 1992. Vuosina 1994 - 2000 Linke johti yhdessä koreografi Urs Dietrichin kanssa maineikasta Bremenin tanssiteatteria. Ryhmä kiersi menestyksekkäästi esiintymässä Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa.

Vuodesta 2001 Linke on toiminut freelance - koreografina. Hän on tehnyt useita kantaesityksiä mm. Pariisin Oopperan baletille (2005), Limón Dance Companylle New Yorkissa (2004), Bonnin koreografiselle teatterille (2007) ja Essenin Aalto Baletille. Hänen töitään ovat esittäneet mm. Nederlands Dansteater, The Kibbutz Dance Theater sekä  Folkwang Hochschule Essen. Vuonna 2007 Susanne Linkelle myönnettiin Saksan valtion tanssitaiteen palkinto tunnustukseksi hänen elämäntyöstään tanssitaiteen parissa. Vuonna 2008 Ranskan kulttuuriministeri myönsi Linkelle “L’officier de l’orde pour les arts et des lettres”-arvon. Oli siis aikamoisen ihmeellistä, että Susanne Linke saapui lopulta Turkuun.

Susanne Linke

Oli loppuvuosi 2011, kun turkulainen tanssitaiteilija Maria Nurmela otti minuun yhteyttä ja esitti minulle sydämellisen toiveen saada tanssia Schubertin jousikvartettoon “Tyttö ja kuolema  luomani sooloteos Wandlung (1978) Turun Musiikkijuhlien ohjelmassa 9-18.8.2012. Haasteena oli, että Wandlung-sooloni  kesto on ainoastaan kymmenen minuuttinen ja koreografioitu kvarteton toiseen osaan, sekä esitetty näyttämöllä tasaisella lattialla,.Turussa esityspaikkana olisi mäntymetsän nurmikko. Musiikki oli tarkoitus esittää livenä taitavan turkulaisen viulistin Laura Kokon keräämän jousikvartetin soittaessa. Näin ollen päätin luoda ihan uuden teoksen, Vaellus- Auf der Wanderung kahdelle suomalaiselle huipputanssijalle Maria Nurmelalle ja Teemu Kyytiselle." Susanne Linke kertoo.

Vaikka Turun Musiikkijuhlat oli teoksen päätilaaja ja osatuottaja, minun ja Laura Kokon tehtävänä yksityisinä taiteilijoina oli saada tarvittavat tuotannolliset raamit kasaan tämän kansainvälisen yhteistyön toteuttamiselle. Teimme valtavan työn erilaisten apurahahakemusten ja sponsorihakemusten kanssa ja onnistuimme!

Harjoituksia Turussa ja Berliinissä

Vaellusta harjoiteltiin keväällä 2012 periodiluonteisesti sekä Turussa että Berliinissä. Harjoitusprosessi ja työskentely Susannen kanssa avasi minulle rikkaan maailman tanssiteatterityyliin ja saksalaisen tanssitaiteen historiaan, koreografi Susanne Linken taiteilijuuteen ja näkemyksiin. Harjoitusviikkojen aikana oli poikkeuksellisen kiehtovaa saada työskennellä taiteilijan kanssa, jonka ura oli ollut niin monipuolinen ja kestänyt jo 50-vuotta. Susanne Vaellus-teokseen luoma  duettokoreografia huomioi hienosti Schubertin romanttiset melodiat sekä myös tila-aika-paikka-suhteet. Susanne pyrki liikekielessä ja, teoksen kokonaisdramaturgiassa minimalistisuuteen, yksinkertaisuuteen ja tarkkuuteen.

Elokuussa 2012 siirryimme esitystilaan Ylösnousemuskappelin miljööseen, mäntymetsään lintujen ja oravien keskelle. “Takanäyttämöllä” suuren kiven takana tuoksui metsämansikalle. Vaellus - teos levittäytyi Ylösnousemuskappelin  sisä- ja ulkotiloihin. Kesäinen Turku ja luonto tekivät Susanneen lähtemättömän vaikutuksen ja juuri tematiikka katoavaisuudesta ja kiertokulusta, sekä vuoropuhelu arkkitehtonian ja monimuotoisen luonnon kanssa kiteytyivät olennaisiksi teoksessa.

Kokonaisteoksena Vaellus -Auf der Wanderung muokautuu monenlaisiin tiloihin ja miljöihin ja siksi Vaellusta on esitetty ensi-iltansa jälkeen useasti. Lokakuussa 2014 teos oli osa Frankfurtin kirjamessujen kulttuuriohjelmaa Willy Praml-teatterin jättimäisessä ja karussa Naxos-tehdashallisssa. Reformaation juhlavuonna 2017 Vaellus kuului Turun kaupungin tuottamaan kulttuuriohjelmaan Wittenbergissä reformaation maailmannäyttelyssä. Teos muokattiin tuolloin jälleen uuteen esitysmpäristöön, vanhaan Exerzierhalleen. Myös suomalainen Kamus kvartetti toivoi Vaellusta  ohjelmistoonsa ja teos esitettiin kvartetin luotsaamalla Hiljaisuuden rikkominen-festivaalilla syyskuussa 2017, jälleen tehdashallissa, jossa rautapylväät toimivat mäntymetsän puina.

Vaellus  palaa Turkuun 22.8.2020

Vaellus-teoksesta on vuosien aikana pyydetty uusintanäytöstä Ylösnousemuskappeliin. Joskus  joku on toivonut sitä jopa joka kesäiseksi tilaisuudeksi, jossa yleisö voi hiljentyä luonnon keskellä muistamaan edesmenneitä. 

Tämän kummallisen ajan keskellä olen onnellinen, että Vaellus-teos esitetään juuri nyt uudestaan Ylösnousemuskappelissa  ja että saan jakaa teoksen paikalle tulleen yleisön kanssa.

 

Tällä kertaa saan tanssia teoksen tanssitaiteilija Jyrki Karttusen kanssa viulisti Ilana Gothonin ja muiden Turun filharmonisen orkesterin muusikoiden Andreas Hellingin, Matti Koposen ja Helinä Nissin soittaessa.

Sain olla mukana esittämässä jokaisen jousisoittajan suosikkiteosta Schubertin “Tyttöä ja kuolemaa" ja Vaellusta  Wittenbergissä reformaation maailmannäyttelyssä vuonna 2017. Teos jäi mieleeni kytemään ja aina silloin tällöin olen pohtinut, kuinka upeaa olisikaan saada esittää se uudestaan; juuri sen autenttisessa esityspaikassa Ylösnousemuskappelissa. Tämän kevään pitkän hiljaisuuden ja eristyneisyyden keskellä keskustelimme Marian kanssa taiteen elvyttävästä ja lohduttavasta voimasta, ja siitä kuinka tässä ajassa meidän esiintyvien taiteilijoiden olisi hyvä koota voimamme ja tuoda lohdutusta ja toivoa, - ikään kuin palata juurillemme. Vaelluksen teemat nousivat mieleemme. Suureksi iloksemme Turun filharmoninen orkesteri innostui ottamaan teoksen ohjelmistoonsa ja näin ollen pääsemme esittämään Vaellusta keskelle kauneinta Ylösnousemuskappelin miljöötä." Kertoo viulisti Ilana Gothoni yhteistyöstä.

Kun Vaellus - teosta on esitetty uudestaan, on Susanne tullut tervehtimän ja auttamaan meitä. Myösi Susannen elämänkumppani ja assistentti koreografi Urs Dietrich on auttanut teoksen muokkaamisessa uuten esitystilaan. Tällä kertaa Susanne ja Urs eivät pääse matkustamaan Berliinistä Turkuun. Onneksi on puhelin ja meili, jonka avulla voimme työskennellä etänä.

Kysyin Susannen mietteitä työstä, teoksesta ja ensi-illasta 2012:

Was für ein Geschenk + Glück war es für mich mit diesen Künstlern durch ihre hochprofessionelle Arbeit + Präzision dieses Duett „VAELLUS“ geschafft zu haben. . . . . . .
ein sehr finnisches Stück, was ich in Deutschland nie, nie so auf diese Weise hätte kreieren können!!!! D A N K E . . . . . ! ! ! !
Gez. Susanne Linke, August 2020

Vapaasti suomeksi:

Millainen lahja +  onni  minulle olikaan saada työskennellä näiden huippuammattilaisten kanssa +  Millaisen kirkkaan ja tarkan teoksen saimmekaan aikaan ….
Vaellus on hyvin suomalainen teos, jota minä en olisi voinut milloinkaan luoda Saksassa ! ! ! !  KIITOS. . . . ! ! ! !
Susanne Linke, elokuussa 2020

Tämä teos, yhteistyö ja ystävyys vaeltaa kanssani aina!

Tietoa kirjoittajasta

Maria
Nurmela
Vuonna 2020 Aboa-apurahalla palkittu tanssitaiteilija.