Vapaaehtoistyöhön kirjaston kautta

Lukulähettejä on kuutisenkymmentä

Tutkimusten mukaan paljon lukevat elävät muita pidempään. Aivo- ja terveystutkija Markku T. Hyyppä on sanonut, että kaikkein tehokkainta on yhdistää lukeminen sosiaaliseen pääomaan, josta vapaaehtoistyö on hyvä esimerkki. Tiesitkö, että voit tehdä kirjaston kautta vapaaehtoistyötä ja ilahduttaa ikääntyneitä ryhtymällä lukulähetiksi tai OmaKirjasto-kummiksi? 

Kummi tukee ja kannustaa 

OmaKirjasto-kummit tukevat ikääntynyttä verkossa olevien kulttuuripalveluiden käytössä. Vaikkapa äänikirjojen kuuntelu tai konserttien seuraaminen netin kautta tuo kaivattua vaihtelua arkeen, mutta moni ikäihmisistä kaipaa tukea varsinkin palvelun käyttöönottovaiheessa. Kirjaston työntekijä auttaa asiakkaan alkuun, mutta usein asiakas kaipaa lisää apua ja kannustusta. Silloin tarvitaan OmaKirjasto-kummia. Kummi sitoutuu käymään asiakkaan luona noin kolme kertaa. Sekä kummin että asiakkaan halutessa käyntejä voi toki jatkaa pidempääkin, mutta pitkää sitoutumista kummitoiminta ei vaadi.

Kummin ei myöskään tarvitse olla mikään digiosaaja, vaan riittää, että itse käyttää verkkopalveluita. Usein on tärkeintä, että asiakas saa jonkun kanssa rauhassa kerrata ja kokeilla. Kummit perehdytetään kirjastossa verkkopalveluihin, ja he käyvät myös SPR:n yhden illan mittaisessa koulutuksessa. 

Pääkirjastossa järjestetään säännöllisesti infotilaisuuksia sekä OmaKirjasto-kummi- että lukulähettitoiminnasta. 

 

Hyvää mieltä ja pitkää ikää lukemalla 

Lukulähetit käyvät palvelutaloissa ja vanhainkodeissa lukemassa ääneen ikäihmisille tai vammaisille. Lukulähetti voi itse valita, kuinka usein, mitä ja missä käy lukemassa. Toiveena kuitenkin on, että lukulähetti vierailee omassa lukupaikassaan säännöllisesti. Tällä hetkellä lukulähettejä on kuutisenkymmentä, mutta uusille lukijoille on tarvetta. 

Yleisönä voi olla yksi tai useampi kuuntelija. Siihen, mitä luetaan, saa vinkkejä esimerkiksi kirjastosta, mutta lukija voi pitkälti itse valita luettavat tekstit. Usein luettavaksi kannattaa valita lyhyitä tekstejä: pieniä tarinoita, runoja, kaskuja tai vaikkapa otteita päivän lehdestä. 

Hyypän mainitsemalla sosiokulttuurisella pääomalla on myös terveydellisiä vaikutuksia, sen on mm. todettu pidentävän elinikää noin kolmella vuodella. Vapaaehtoistyöntekijä tuottaa iloa ja hyötyä vastaanottajan lisäksi myös itselleen. 

Lukulähettien infotilaisuudet:

  • 18.3. klo 17–18.30

  • 15.4. klo 17–18.30
  • 13.5. klo 14–15.30.

  • Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Janne Blomqvist, janne.blomqvist@turku.fi, p. 050 594 723

OmaKirjasto-kummien infotilaisuudet:

  • 25.3. klo 14–15.30
  • 29.4. klo 17–18.30
  • Ilmoittautumiset ja tiedustelut: omakirjasto@turku.fi, p. 040 1833984

Tietoa kirjoittajasta

Maria Korpela ja Janne Blomqvist
Kirjastopalvelut, vapaa-aikatoimiala