Podcastin matka ajatuksesta korviisi

Miten teatteripodia tehdään?

Podcast on verkkoon ladattava äänitallenne, jota kuuntelija voi kuunnella silloin kun hänelle itselleen sopii. Podcastien suosio on jo muutaman vuoden ollut Suomessa nousujohteista ja podcasteja on tehty vaikka ja mistä aiheesta. Mutta miten podia tehdään? Kerron nyt podcastin juontajan ja koordinaattorin näkökulmasta siitä, millainen on podcastin matka ajatuksesta kuuntelijoiden korviin.

Teatteriaiheisia podcasteja löytyy monia. Ja koska teatteri sopii podcastin aiheeksi yhtä hyvin kuin repliikki näyttelijän suuhun, päätimme mekin tehdä Turun Kaupunginteatterin näköisen ja kuuloisen podin, joka kuitenkin olisi teatterimaailmassa universaali. Aiheet ja vieraat löytyisivät teatterien rajoja ylittävästi. Näin syntyi Väliaika.

Väliaika-nimi keksittiin siitä, että yleensä esityksen väliajalla käydään parhaat keskustelut. Silloin vaihdetaan kuulumisia ja analysoidaan näyttämöllä nähtyä tuoreeltaan. Rentoa keskustelua ja rupattelua, yhdessä oloa. Sen tunnelman halusimme välittyvän podcastiinkin.

Ideasta nauhoituksiin

Jakson elämänkaari on seuraavanlainen. Aluksi mietimme mistä haluamme jaksoissa keskustella. Mikä ammatti olisi mielenkiintoista esitellä, mistä aiheesta syntyisi syväluotaavaa keskustelua tai mihin olisi mielenkiintoista saada kantaaottavia kommentteja. Kun aihe tai ammatti on päätetty, kirjoitan alustavan käsikirjoituksen, josta käy ilmi mistä kaikesta jaksossa halutaan puhua.

Tämän jälkeen mietimme jakson vieraat. Vieraiden pohtiminen on yksi mielenkiintoisimmista osioista jakson rakentamisessa. Vieraan on oltava sanavalmis ja hyvä keskustelija, jolla on näkemystä kyseiseen aiheeseen tai ammattiin. Ja kun usein mukana on kaksi vierasta, on toivottavaa, että heiltä löytyy eri lähestymiskulmat aiheeseen. Kun vieraat on päätetty, heitä lähestytään pyynnöllä osallistua nauhoituksiin. Kaikkia toivomiamme vieraita emme ole saaneet, mutta onneksemme suurin osa on ehtinyt ja ilomielin lähtenyt mukaan Väliajalle.

Sitten seuraa haastavin osuus: aikataulutus. Teatterilaisilla on usein aikataulut täynnä ja erilaisia työpäiviä on yhtä monta kuin on kalenterissa päiviä. Sen aikatauluviidakon läpi kun päästään ja kaikille sopiva nauhoituspäivä löytyy, voi koordinaattori todella huokaista helpotuksesta.

Nauhoituspäivänä tapaamme teatterilla, otamme vieraista yhteiskuvan ja siirrymme teatterin studioon. Studio sijaitsee teatterin kellarissa. Siellä on ihmisen hyvä nauhoittaa podcastiaan innokkaiden vieraidensa kanssa. Ääniosastomme osallistuu nauhoitukseen ja auttaa teknisen puolen kanssa. Meidän tehtäväksemme jää mielenkiintoisen keskustelun virittely ja ylläpitäminen.

Jakson keskustelu alkaa melkein aina niin, että kaikkia vähän jännittää. Se on usein ensimmäinen (ja viimeinen) kerta kun juuri tämä kokoonpano keskustelee yhdessä. Jännitetään nauhoitusta ja keskustelua. Onneksi usein nopeasti nauhoitus unohtuu ja keskustelu rentoutuu ja alkaa soljua. Juontajana itse johdan keskustelua ja vieraat vastailevat kysymyksiin ja kyselevät toisiltaankin välillä tarkennuksia. Aika hujahtaa kuin siivillä ja pian onkin jakson nauhoitus valmis.

Kun jakso on purkissa

Kun jakso on saatu purkkiin, äänimestarimme Eero Auvinen editoi jakson. Jos siellä on jotain lipsahduksia tai keskeytyksiä, Eero napsii ne pois ja lisää jaksoon aloitus- ja lopetusjuonnot ja tunnusmusiikin. Eero on itse säveltänyt podcastin äänimaailman. Eero lähettää jakson minulle, kuuntelen sen itse vielä läpi ja lähetän sen myös esikuunneltavaksi vieraille. Kun kaikki ovat jakson hyväksyneet, lataan sen podcast-alustallemme ja ajastan jakson julkaisun. Uusi jakso ilmestyy joka torstai, jota seuraa mainostusta Instagramissa ja Facebookissa. Podcastin graafisen ilmeen on luonut teatterin graafinen suunnittelija Marita Koivisto.

Sitten alkaakin tiivis statistiikan vilkuilu, kuinka moni kuuntelija haluaa korviinsa teatteria? Kirvottaako aihe kommentteja somessa?

Lisätietoa Väliaika-podcastista teatterin verkkosivuilla.

Instagram: @valiaikapodi

 

 

Kolmekymppinen, silmälasipäinen nainen hymyilee mustavalkokuvassa

Tietoa kirjoittajasta

Maria
Peltoniemi
Yleisötyökoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Maria on Turun Kaupunginteatterin pitkäaikainen työntekijä, teatteri-intoilija ja ensikertalainen podcastin juontamisessa.