Nyt juhlitaan Beethovenia!

Musiikki ei vanhene

Vuonna 2020 juhlitaan ympäri maailmaa Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta. Beethoven oli monella tapaa merkittävä säveltäjä, ja hänen vaikutuksensa kuuluu monien, monien myöhäisempien säveltäjien tuotannossa. 

Beethoven kasvatti monien teosmuotojen mittaa, ja niihin tarvittavan orkesterin laajuutta. Hän ei säästellyt äärimuodoissa, ja hyödynsi soittimien koko äänirekisteriä. Pianon äänirekisteri ei edes riittänyt Ludwigille, vaan hän tilasi soittimen suuremmalla äänialalla – ja näin vakiintui nykypianon äänirekisteri. Beethovenin teokset pauhaavat täysillä mutta ne kehottavat myös hiljentymään, niissä on voimaa ja hienotunteisuutta.

Ja mikä parasta: Beethovenin teokset puhuttelevat edelleen. Nykypäivän kuulija voi sulkea silmänsä ja rauhoittua musiikin keskelle tai ammentaa siitä energiaa aivan kuin aikalaiskuulijat yli 200 vuotta sitten. Musiikki ei vanhene. 

Beethovenia kotikuulokkeisiin

Beethoven kuuluu omiin taidemusiikin suosikkeihini. Omiksi lempiteoksikseni ovat valikoituneet etenkin pianosonaatit. Tempest-sonaatissa on ihanaa epätoivoa, ja Hammerklavier taas on taattua heviä!  

Jos taidemusiikki ei ole tuttua, voin suositella Beethovenia ensimmäiseksi tuttavuudeksi. Tutustumisen voi aloittaa niistä ikonisimmista klassikoista: sinfoniasta nro 5 ja nro 9. Numero 5, eli "Kohtalonsinfonia" on varmasti tuttu alkusävelistään: ta-ta-ta-taa! Numero 9 taas tunnetaan viimeisestä osastaan "Oodi ilolle".

Jos taidemusiikki on tuttua, löytyy säveltäjän suosikkiteoksista aina uusia kuulokulmia, ja lisäksi kannattaa ottaa haltuun ne tuntemattomammat helmet. Jälkimmäisiin kuuluu vaikkapa Prometheus-baletti, paljon yksittäisiä aarioita ja oratorio Christus am Ölberge. Näitä vähemmän kuultuja Turun filharmoninen orkesterikin on juuri levyttänyt Naxos-levymerkin ja kapellimestari Leif Segerstamin kanssa. 

Beethovenia Turun filharmonisen orkesterin konserteissa 

Mestaritrio
To ja pe 9.-10.1.

Kauden avajaiskonsertissa kuullaan säveltäjän kaunis kolmoiskonsertto solistien Baiba Skride, viulu, Harriet Krijgh, sello ja Lauma Skride, piano, tulkintana.

Onnea, Beethoven 250!
To ja pe 13.-14.2.

Kokonaan Beethovenin musiikille omistetuissa illoissa TFO:n suosittu päävierailija Julian Rachlin tarjoilee kuulijalle vauhdikkaan ohjelman: Prometheus-baletin alkusoiton, sankarillisen pianokonserton nro 5 ”Keisari” sekä luonnonhelmaan vievän Pastoraalisinfonian.

Beethovenille
Su 17.5
.

Keväisessä kamarimusiikkikonsertissa otetaan katsaus Beethovenin pienille kokoonpanoille säveltämään valoisaan musiikkiin.  

Paljon onnea, Ludwig!

Tietoa kirjoittajasta

Paula
Kahtola
tiedottaja-markkinoija
Turun filharmoninen orkesteri