Millainen maailma nähdään Kaupunginteatterissa syksyllä?

Cabaret-musikaali on tiiviin ryhmätyön tulos

Sven Haraldsson on ruotsalainen puku- ja lavastussuunnittelija, joka työskentelee parhaillaan lavastajana Turun Kaupunginteatterin syksyn Cabaret-musikaalissa. Hän kertoo nyt työstään ja Cabaretista:

Koska kaikki teatterit, joissa työskentelen ovat nyt pääosin kiinni, teen etätöitä työhuoneellani Tukholmassa. Vaikka korona-aika on monin tavoin erikoista ja vaikeaa, se on antanut minulle aikaa pohtia tulevia teatterituotantoja tavallista perusteellisemmin.

Olen tehnyt aina teatteria ja haaveillut urasta sen parissa. Opiskelin lavastus- ja pukusuunnittelua Tukholman Dramatic Institutessa vuosina 2003-2006. Viimeisenä opiskeluvuotena luokkani teki opiskelijavaihdon Helsingin Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisten opiskelijoiden kanssa. Silloin tutustuin Jakob Höglundiin, joka opiskeli näyttelijäksi. Olemme olleet yhteydessä siitä saakka ja kun Jakob alkoi ohjata itse teoksia, hän pyysi minut niihin lavastajaksi. Olemme tehneet hänen ja turkulaisen Heidi Wikarin kanssa kymmenen vuoden aikana jo noin kymmenen esitystä yhdessä, meistä on tullut tiivis työryhmä. On kunnia työskennellä niin luovien ja mielikuvitusrikkaiden ihmisten kanssa.

Kuvia Turun Kaupunginteatterin lavastamosta, jossa Cabaretin kehikkomainen lavastus valmistuu.

 

Jakobin tapa ohjata ja tehdä koreografiota on sitouttaa koko näyttämötyöryhmä mukaan tarinankerrontaan. Se oli myös lähtökohta Cabaretin lavastukselle. Musikaali kertoo 1920-luvun lopun Berliinistä ja sen alakulttuureista, erityisesti Kit Kat Clubin juhlahumusta. Haasteena on luoda valtavalle Päänäyttämölle yleisöä lähelle tuleva, intiimi klubimaailma. Haluamme saada koko yleisön tuntemaan itsensä tervetulleeksi mukaan juhlaan. Cabaret-musikaali on myös kohtalokas tarina ihmisistä, jotka sulkevat silmänsä ympäröivän yhteiskunnan muutokselta. Siihen me voimme kaikki samaistua nykyisinkin.

Aloimme suunnitella musikaalin maailmaa yhdessä Jakobin ja Heidin kanssa vuosi sitten keväällä. Ensin keskustelimme paljon, sitten vetäydyimme tahoillemme luomaan omaa kuvaamme esityksestä sen pohjalta. Toivon, että suunnittelemani yksinkertainen ja raakakin tila yllättää yleisön ja auttaa musikaalin tarinaa heräämään eloon.

Kuvia Turun Kaupunginteatterin näyttämöltä, jossa rakenteita testataan.

 

Suomen teatterikenttä vaikuttaa hyvin hengittävältä ja erittäin monipuoliselta. Sieltä löytyy erilaisia ilmaisutapoja, tarinoita ja muotoja. Suomessa teatterilla on selvästi myös pitkät perinteet ja paljon sitoutunutta yleisöä. Inspiroidun modernista eurooppalaisesta teatterista, mutta myös muusta nykytaiteesta. Olen tutkinut hiljattain esimerkiksi ohjaaja Susanne Kennedyn ja lavastaja Lena Newtonin töitä. Heidän tiiminsä luo maailmoja, jonka kaltaisia en ole koskaan ennen nähnyt teatterissa.

Omista lähiaikojen töistäni olen ylpein Romeo + Julia -esityksen lavastuksesta, jonka tein Vaasan Kaupunginteatteriin viime syksynä. Vaikka teos on erittäin tunnettu, meidän versiomme siitä onnistui uskoakseni yllättämään ja kiehtomaan yleisöä. Toivottavasti Cabaretissa pääsemme Jakobin ja Heidin kanssa syventämään ja kehittämään eteenpäin yhteistyötämme ja muotokieltämme.

Yleisö näkee työmme tuloksen Turun Kaupunginteatterissa, kun Cabaret-musikaali saa ensi-iltansa  4.9.2020. Willkommen.

Cabaret-musikaali Turun Kaupunginteatterissa syksyllä 2020.

 

Käännös: Emmi Kantonen
Kuvat: Turun Kaupunginteatteri / Sami Nurmi, Jarmo Esko ja Lauri Riihiaho, Sven Haraldssonin kuva Stig Håvard Dirdal

Lavastaja Sven Haraldsson, kuvaaja Stig Håvard Dirdal

Tietoa kirjoittajasta

Sven
Haraldsson
Vieraileva lavastaja
Turun Kaupunginteatteri
Sven Haraldsson on ruotsalainen puku- ja lavastussuunnittelija, joka työskentelee parhaillaan lavastajana Turun Kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa.