Making of... Historiaa Turun kartalla

Jokainen kaduntallaaja voi kokea olevansa osa menneisyyden ja Turun historian jatkumoa

Kuinka usein kaduilla kävellessämme tulemme ajatelleeksi, kenen mukaan kaupungin paikat on nimetty? Tulemmeko miettineeksi, että monet puistot, kadut, polut on nimetty historiallisten henkilöiden mukaan?

Kartat ovat aikamoinen tiedollinen aarreaitta, kun niitä vaan osaa lukea oikein. Historiaa Turun kartalla -videosarjalla halusimme nostaa esille historian, joka ilmenee ympäri kaupunkiamme katujen ja puistojen nimissä. Aloitimme projektin tutkimalla karttaa ja etsimällä henkilöiden mukaan nimettyjä katuja. Pyrimme löytämään mahdollisimman monipuoliset lähtökohdat sarjalle. Valitsimme sopivan otannan tunnettuja merkkihenkilöitä rinnan unholaan jääneiden ihmiskohtaloiden kanssa, ja laajan historiallisen aikajanan. Turun kaupungin Nimistötoimikunnalta saimme arvokasta tietoa kartoista ja karttapalvelusta löytyvistä tiedoista.

Vaateparsi kyytiin ja matkaan

Yleisön parissa työskentelevä museohenkilökunta pitää työvaatteina aikakauden pukuja, ja meillä on onneksi useampi puvustamo. Hyödynsimme valmiita pukuja, mutta projektia varten ommeltiin myös uusia vaatteita, ja muutaman puvun saimme lainata puvustusliike Lainahöyhenistä. Videoita varten tarvitsimme tietysti myös ihmisiä sukeltamaan historian hahmojen vaatteisiin – innokkaasti heittäytyviä kollegoita oli onneksi helppo värvätä kuvauksiin mukaan.

Historialliset asumme eivät aina olleet lämpimimmästä päästä

Vierailimme monissa paikoissa, joissa emme aiemmin olleet käyneet. Tavoitteenamme oli kuvata jokaista kohdetta niin, että paikkojen henki välittyisi. Emme pyrkineet kaunistelemaan paikkaa liiaksi – betoniarkkitehtuuri sai ja pitikin näkyä, ja kamera sai viipyillä rosoisissakin yksityiskohdissa. Halusimme saada jokaiseen videoon pienen tarinan, joka kuvastaisi kyseistä henkilöä tai joka liittyisi kohteeseen jollain lailla. Kuvaukset toteutettiin varsinkin aluksi melko spontaanisti ennalta mietityn idean pohjalta. Toisinaan ympäristö ja olosuhteet veivät ideaa uuteen suuntaan. Suurena teknisenä apuna kuvauksissa toimi Gimbal-vakaaja, jota ilman ei olisi varmaan Kustaa Vaasan sankarillisen hiihdon tallennus onnistunut.

Laitteita haettiin toiselta puolelta kaupunkia tai toisesta museosta ja palautettiin seuraavaksi päiväksi kiireen vilkkaa takaisin. Treffejä sovittiin katujen varsille ja äänityksiä varten tarvittava mikrofoni vaihtoi omistajaa viestikapulan lailla. Välillä jouduimme siirtämään kuvauksia kovien sateiden tai pakkasten alta. Historialliset asumme eivät aina olleet lämpimimmästä päästä, eikä niiden alle ollut mahdollisuutta pukea lämpökerrastoa. Kuvaukset saatiin kuitenkin purkkiin talvellakin, vaikka välillä loppupäivä menikin varpaita sulatellessa.

Oli hauska päästä jalkautumaan museoista eri puolille kaupunkia; samalla tulimme tehneeksi työtämme näkyväksi. Kuvaukset herättivät paljon mielenkiintoa ja saimme kerrottua historiasta ohikulkijoille ja vinkattua tutustumaan museon virtuaalisisältöihin.

Jälkituotannossa yksityiskohdat kuntoon

Sitten oli aika purkaa materiaali. Oli aina jännittävä nähdä, miten tallentunut ”filmi” toimi leikattuna. Oliko kuvauksissa osattu ottaa huomioon kaikki tarpeet? Oliko jollain hahmolla unohtuneet silmälasit päähän? Oliko kuva tarkkaa? Aina kaikki ei välttämättä toiminut niin kuin olimme ajatelleet ja silloin täytyi löytää luova ratkaisu.

Karttojen animoinnit toteutettiin Google Earth Studion avulla, joka oli tähän projektiin hyvin sopiva työkalu. Lisäksi valmiiseen videoon tarvittiin vielä alkuanimaatio, erikoistehosteet, äänitetty taustaspiikki, musiikki, lopputekstit plus vielä tekstitykset, logot ja kansikuvat YouTubea varten. Äänitimme lyhyet taustaselostukset jokaisesta historiallisesta henkilöstä. Usein oli hyvin haasteellista saada ihmisen elämäntarina mahtumaan alle 50 sekuntiin muutamaan lauseeseen.

Ovathan ne faktaan pohjautuvina varsin pedagogisia

Videosarjaa tehtiin aina kun sille löytyi aikaa muilta projekteilta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että saimme vangittua eri vuodenaikoja videoille. Lopputuloksena syntyi 14 videon kokonaisuus, joista jokainen osa on omalla tavallaan erilainen. Osa on lyhyempiä, osa pidempiä. Mukana on komediallisia elementtejä, mutta myös haikeutta ja dramatiikkaa.

Historiaa Turun kartalla tukee kaupungin kulttuurimatkailun vetovoimaa ja videoita voi käyttää kouluissa opetuksen tukena, ovathan ne faktaan pohjautuvina varsin pedagogisia. Tarinat lisäävät historian tuntemusta ja vahvistavat toivottavasti turkulaisten paikallisidentiteettiä; jokainen kaduntallaaja voi kokea olevansa osa menneisyyden ja Turun historian jatkumoa.

Historiaa Turun kartalla

Tietoa kirjoittajasta

Lauri
Heikkilä
Taideohjaaja
Turun museokeskus

Tietoa kirjoittajasta

Susanna
Lahtinen
Tutkija
Turun museokeskus

Tietoa kirjoittajasta

Bengt
Selin
Tutkija
Turun museokeskus

Tietoa kirjoittajasta

Heikki
Takala
Taideohjaaja
Turun museokeskus
Asiasanat: