Kylämäen pehtoorin jouluiset reseptit

Joulu on rauhoittumisineen pehtoorin liki lempiaikaa vuodenkierrossa.

Parhaat piparkakut
 
200 g siirappia
400 g sokeria
300 g voita
3 munaa
1 rkl pomeranssin kuorta
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
650 g vehnäjauhoja

  • Kuumenna siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa kiehuviksi.
  • Ota kattila liedeltä ja lisää sooda varovasti.
  • Lisää voi ja sekoita, kunnes voi sulaa.
  • Anna seoksen jäähtyä, lisää sitten munat vatkaten joukkoon. Viimeiseksi lisää jauhot.
  • Anna taikinan tekeytyä yön yli jääkaapissa ja leivo seuraavana päivänä: kaulitse taikina levyksi ja ota muotilla pipareita, paista 200 asteessa kauniin ruskeiksi (n. 5 minuuttia; valvo pipareita, paistoaika riippuu pipareiden paksuudesta ja koosta!)
Piparkakkuainekset.

Alman piparkakku eli pehmeä piparkakku
Mukailtu Keittotaito-kirjasta vuodelta 1951.
 
2 kkp* siirappia
2 kkp paksua kermaa vaahdotettuna
3 munaa
1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
1/2 tl kanelia
2 rkl sokeria
3 kkp vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl kardemummaa
 
*kkp = kahvikuppi, n. 1,5 dl

  • Vatkaa siirappi notkeaksi ja pehmeäksi.
  • Lisää siirappiin sokerin kanssa vatkatut munat, kermavaahto, mausteet sekä viimeksi jauhot, joihin sooda on sekoitettu.
  • Kaada taikina hyvin voideltuun vuokaan ja kypsennä 175–200 asteisessa uunissa noin 1 tunti uunin alatasolla. Testaa kakun kypsyys puutikulla. Jos pinta meinaa tummua, peitä vuoka foliolla.
  • Tarjoa viipaleina kahvin kanssa!

Makuvari eli Kylämäen glögi
 
1 l vettä
1 dl sokeria
2 laakerinlehteä
2 kanelitankoa
1 tl kokonaista neilikkaa
1 tl (kokonaista) kardemummaa
1 pala inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää
50 g hunajaa tai siirappia

  • Kiedo kuivat aineet sideharsopussiin ja lisää kiehuvaan veteen.
  • Lisää myös hunaja tai siirappi.
  • Keitä vähintään 15 minuuttia, maku voimistuu mitä pidempään makuvaria keitetään.

Sideharsopussiin kiedotut mausteet ovat myös oiva lahjaidea. Liitä ohjeet mukaan ja ilahduta jotakuta itsetehdyllä lahjalla!

Makuvari- eli glökiaineikset.

Munajuusto
 
3 l maitoa
1 l talouspiimää
5 munaa
3–4 tl suolaa
(1 rkl kuminaa)

  • Anna piimän hapantua huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
  • Kaada 1/2 litraa piimää kulhoon ja sekoita siihen rikotut munat, vatkaa kevyesti.
  • Kaada maito 5 litran kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen, jolloin sen pinta alkaa kohota.
  • Sekoita joukkoon loput 1/2 litraa piimää, jolloin seos jäähtyy. Sekoita hetken aikaa ja lisää joukkoon muna-piimäseos, suola sekä mahdollinen kumina.
  • Sekoita puuhaarukalla kunnes juustomassa ja hera alkavat erottua. Kun heraa on näkyvillä, nosta kattila hellalta ja jätä saostumaan 20 minuutiksi.
  • Levitä puisen, kastellun juustomuotin sisälle sideharso- tai puuvillakangas (n. 50 x 50 cm). Muotiksi sopii myös esimerkiksi tiivis metallisiivilä. Nostele juustomassa kattilasta siivilän läpi muottiin. Juusto saa valua muotissa vähintään tunnin. Säilyy viileässä muutaman päivän.
Munajuuston valmistus.

Lanttulaatikko
 
1,5 litraa lanttukuutioita
1 dl korppujauhoja tai mannaryynejä
2,5 dl kermamaitoa
1–2 munaa
0,5 dl siirappia
suolaa, hienonnettua muskottia
pinnalle korppujauhoja ja voita
 

  • Pese, kuori ja kuutioi lantut ja keitä suolavedessä.
  • Valuta lantut, mutta säästä keitinvettä. Lisää kermamaidossa turvotetut korppujauhot tai mannaryynit, vatkattu muna ja mausteet. Jos haluat seoksesta löysemmän, lisää talteen otettua keitinvettä.
  • Kaada seos voideltuun vuokaan, ripottele tasoitetulle pinnalle korppujauhoja ja voinorakeita.
  • Paista vähintään tunti 150–175 asteessa.

 Porkkanalaatikko
 
750 g porkkanoita
1 rkl korppu- tai vehnäjauhoja
1 dl maitoa
3 rkl sulatettua voita
2 munaa
suolaa (sokeria maun mukaan)
korppujauhoja pinnalle
 

  • Pese, kuori keitä porkkanat suolavedessä kypsiksi. Valuta vesi ja survo porkkanat hienoksi.
  • Sekoita joukkoon muut aineet, kaada seos voideltuun vuokaan ja ripota pinnalle korppujauhoja.
  • Paista vähintään tunti 150–175 asteessa.

Imelletty perunalaatikko
 
n. 2 kg jauhoisia perunoita
2 rkl vehnäjauhoja
0,5–1 l maitoa
2 rkl siirappia
voita

  • Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  • Survo perunat kuumina, sekoita joukkoon siirappi ja nokare voita. Lisää vehnäjauhot sekä maitoa sen verran, että seos on löysää.
  • Anna seistä imeltymässä kannen alla 3–4 tuntia, peitä kansi esim. patalapuilla.
  • Kaada seos voitelemattomaan vuokaan, jossa on 2 rkl maitoa.
  • Paista 2–3 tuntia 120–130 asteessa, anna levätä ennen tarjoilua.

Luumukräämi eli väskynäsoppa
Soppa on maukas seuralainen riisipuurolle, mutta sen voi tarjoilla myös jälkiruokana kerman tai sokerin kera.
 
1 1/2 l vettä
500 g kivettömiä luumuja*
1 kanelitanko
1 1/2 dl sokeria (tai maun mukaan)
5 rkl perunajauhoja
kylmää vettä

  • Liota luumuja ja kanelitankoa yön yli kylmässä vedessä.
  • Seuraavana päivänä lisää veteen sokeri ja keitä luumut pehmeiksi miedolla lämmöllä.
  • Poista luumut ennen kuin ne hajoavat, poista myös kanelitanko. Älä heitä pois luumuja!
  • Suurusta kiisseli kylmään veteen liotetulla perunajauholla.
  • Lisää luumut takaisin soppaan.

*sekahedelmäsopan saat korvatessasi luumut kuivatuilla sekahedelmillä!

Hyvää joulua!

 

Kuralan Kylämäki pehtoori

Tietoa kirjoittajasta

Kuralan Kylämäen pehtoori