Kulttuurikuntoile ja koe osa patsaista lisätyn todellisuuden kautta

Patsastelu-reitille on lisätty erilaisia tehtäviä, hauskoja runoja, animaatiota ja tietoiskuja.

Humanistisen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden kulttuurituotannon opiskelijat tekivät lisätyn todellisuuden avulla kulttuurikuntoilun Patsastelu-kartan kolmannesta reitistä erityisesti lapsia ja lapsiperheitä kiinnostavan. Mukana on patsaita Tuomiokirkon lähettyviltä, esimerkiksi Turun Lilja, Pietari Brahen muistomerkki ja Ajan virta.

Projekti alkoi kulttuurituotannon opiskelijoiden osalta viime maaliskuussa, jonka jälkeen he työskentelivät intensiivisesti seuraavaan kuukauden AR:n (Augmented Reality) parissa. Opiskelijat eivät olleet aiemmin tehneet töitä lisätyn todellisuuden kanssa, minkä takia he olivatkin innostuneita olemaan osana projektia. Opiskelijat toimivat yhdeksässä eri ryhmässä luoden oman digitaalisen videosisällön. Lisäksi kaksi opiskelijaa toimi koordinoijina, jotta projekti pysyisi aikataulussa ja hallinnassa. 

Projektin alussa opiskelijat valitsivat yhteisen teeman ja aloittivat suunnittelun. Opiskelijat lähtivät tavoittelemaan lastenohjelman kaltaista ilmapiiriä, joka saavutettiin esimerkiksi hahmojen animoinnilla sekä helppojen arvoitusten kautta. 

Wäinö Aaltonen: Turun Lilja 1928 (1924–1926). 

Kulttuurituottajaopiskelijan taitoihin kuuluu keksiä monipuolisia ideoita, minkä myötä jokaisen patsaan sisältö on erityinen. Ryhmät hyödynsivät erilaisia digitaalisia alustoja, äänittivät itse ääniraitoja, videokuvasivat materiaalia sekä käyttivät muita luovia menetelmiä.

Opiskelijat kokivat projektin olevan kaikin puolin onnistunut. He pääsivät tutustumaan erilaisiin digitalisiin toimintaympäristöihin ja myös tuottamaan turkulaisille sekä vierailijoille mielekästä tekemistä.  Sen lisäksi, että opiskelijat olivat itse tyytyväisiä aikaansaamaansa, oli Turun kaupunki myös tyytyväinen opiskelijoiden luomiin kokemuksiin.

Monipuolista sisältöä

Kulttuurituottajaopiskelijat löivät päänsä yhteen ja tuottivat yhdeksään patsaaseen digitaalista sisältöä. Tämän myötä kulttuurikuntoilureitti sai uudenlaista näkökulmaa ja aktiivisuutta. Reitille on lisätty erilaisia tehtäviä, hauskoja runoja, animaatiota sekä tietoiskuja. Patsastelu lapsiperheille -vihon voi tulostaa tai ladata kulttuurikuntoilun verkkosivuilta ja paperinen versio on jaossa muun muassa kirjastoissa.

Kain Tapper: Ajan virta (2000).

Lisätyn todellisuuden sisältöihin pääsee käsiksi, kun lataa älylaitteelle maksuttoman Arilyn-sovelluksen. Kun sovelluksella skannaa vihosta kuhunkin patsaaseen liittyvän kuvan, pääsee näkemään lisätyn todellisuuden sisältöjä näytöllä. 

Kulttuurikuntoilureitin digitaalisesta sisällöstä on tehty lapsi- ja perheystävällinen, mutta se on hauska kokemus jokaiselle liikkujalle, joka haluaa tutustua Turun kaupunkiin. Lisätty todellisuus syventää patsaiden tuntemusta ja aktivoi kulkijoita mielenkiintoisilla videoilla. 

Lisättyä todellisuutta on mahdollista kokeilla pop up -reitillä keväästä syksyyn 2021. 

Ylin teoskuva: Walter Runeberg: Pietari Brahen muistomerkki 1888 (1886).
Kaikki kuvat: Kaisa Ausmaa.

Tutustu kulttuurikuntoiluun ja uuteen lisätyn todellisuuden pop up -reittiin

Kulttuurikuntoilu on yksi kulttuuripääkaupunkivuoden pysyvistä jäljistä. Kulttuuri tekee edelleen hyvää! 

Tietoa kirjoittajasta

Oonamilla Itämetsä ja Jemina Joensuu
Ensimmäisen vuoden kulttuurituotannon opiskelijoita, projektin koordinaattorit.
Humanistinen ammattikorkeakoulu