Androgyyni, upea Cabaret-musikaali

Pukusuunnittelija Heidi Wikar luottaa frakkiin

Turun Kaupunginteatterin syksyn avaa rakastettu musikaaliklassikko Cabaret. Turussa se nähdään uusin silmin, sillä asialla on yhteen hitsautunut ja omintakeisesta näyttämökielestään tunnettu työryhmä: ohjaaja-koreografi Jakob Höglund, lavastaja Sven Haraldsson ja pukusuunnittelija Heidi Wikar. Ja nyt me kurkkaamme Cabaretin puvustoon Heidin kanssa!

Esiintyjiä Cabaretissa on hurjat 27. Musikaali sijoittuu Berliiniin kuumimpaan yökerhoon maailmansotien välisenä aikana, 20 ja 30-lukujen taitteessa. Lähtökohta kaikkien puvustukseen on yhtenäinen garderoobi, jonka keskiössä on perinteinen miesten frakki osineen. Näyttävyyttä tyyliteltyyn kokonaisuuteen lisää punainen tylli, jota nähdään monin tavoin käytettynä. Ja koska välillä ollaa hikisessä yökerhossa, paljastuu kerrosten alta tietenkin myös kevyempää asua. 

Yleensä kun Cabaretin näkee, on puvustuksen tyypillinen lähtökohta naisten alusvaatteet. Me halusimme vaihtaa näkökulmaa ja leikitellä sukupuolirooleilla. Tai roolittomuudella, meillä jokainen saa olla sellainen kuin on. - Heidi

Väkeä näyttämöllä tosiaan riittää. Näyttelijöitä on 17 ja orkesterissa soittaa 10 muusikkoa. Kulissina toimii monikerroksinen valokehikko ja kahteen suuntaan pyörivä lava. Keskimmäisessä harjoituskuvassa Cliffordia esittävä Olli Rahkonen sovittaa ylleen Sallyn turkkia.

Pukuluonnoksia kertyi suunnitteluvaiheessa paljon. Luonnoskuvien piirtäminen on muotisuunnittelijaksi valmistuneelle Heidille luontevaa, muokattuja valokuvia hän ei työssään käytä. Koska luonnokset ovat kuin taideteoksia, on niistä koottu näyttely teatterin aulaan ja niitä nähdään myös esityksen käsiohjelmassa. Vaikka koronavirus viivästytti harjoitusten alkua kuukausilla, teatterin ompelimossa valmistettiin asuja jo viime keväänä. Heidi kiittää alueen teattereita lämpimästi saamastaan avusta.

27 frakkia kaikkine osineen sisältävä puvustus ei olisi syntynyt ilman avunantoa ja yhteistyötä. On myös hienoa nähdä, miten luonnokseni konkretisoituvat kaupunginteatterin ompelimossa ja sovituksissa. - Heidi

Ja sovituksista puheen ollen: Teatterin ompelimosta löytyy sovitushuone, jossa näyttelijät käyvät kukin omalla vuorollaan otattamassa mittoja ja sovittamassa heille tehtyjä tai muokattuja vaatteita. Kuvissa Seremoniamestarina viihdyttävä Miiko Toiviainen mallaamassa tylliä.

Tylliä ei voi koskaan olla liikaa! - Heidi

Cabaretin Kit Kat Clubilla nähdään loputonta juhlimista, gini virtaa ja seilorit tanssittavat toisiaan. Meno on paikoin villiä, sillä ihmiset etsivät sodan jälkeen lämpöä toisistaan, mutta Berliinin kadut kohtelevat kulkijoitaan julmemmin. 

Cabaretin tarina on vahva, se näyttää myös mitä tapahtuu, kun ihmiset ummistavat silmiään liian kauan ja juhla ehtii loppua. - Heidi

Cabaret-musikaalin harjoitustauolla sivunäyttämöllä on hiljaista. Rekki toisensa jälkeen on täynnä mustia takkeja ja punaisia hameita, silinterihattuja ja lakerikenkiä. Musikaali avaa Turun Kaupunginteatterin syyskauden 4.9. Silloin pääsemme näkemään, kun asut heräävät henkiin näyttämöllä – ja mitä yllätyksiä onkaan luvassa!

Willkommen.

Hanki liput musikaaliin verkkokaupasta.

Tehdään yhdessä teatterikaudesta turvallinen, tutustu Turun Kaupunginteatterin päivittyvään yleisön ohjeistukseen.

 

Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri