Museoarki: Harjoittelu blogin päätoimittajana

Käytäväpuhe ja lounastauot muiden kanssa ovat tietysti jääneet vähemmälle, mutta etäkokouksissa on silti tullut tutustuttua museokeskuksen ihmisiin (sekä heidän lapsiinsa ja lemmikkeihinsä!).

Aloitin syyskuussa kolmen kuukauden korkeakouluharjoittelun Kokoelmat ja kulttuuriperintö -yksikössä tehtävänäni Kukkuu kokoelmista! -blogin uudistustyö ja toimittaminen. Harjoittelun toteutuminen ei näin pandemian keskellä ollut itsestään selvää, onneksi kaikki sujui hyvin ja suurin osa ajasta onkin mennyt etätöissä.

Koska en ole tavannut kasvokkain monia työkavereita, voisin kertoa lyhyesti itsestäni. Olen kulttuurihistorian pääaineopiskelija, aika monen aineen sivuaineopiskelija ja vähän latinisti. Harjoittelun ohessa olen kirjoittanut graduani, neulonut villapaitoja ja hoitanut kolmea mehiläispesää.

Kokoelmablogin uudistukseen kuului blogikirjoitusten siirtäminen uuteen sisällönhallintajärjestelmään ja samalla blogi muutti nykyiseen osoitteeseensa turku.fi-sivustolle. Uudistus teki blogin ulkoasusta modernimman ja blogi on nykyisessä osoitteessa helpommin lukijoiden saavutettavissa. Blogi on nyt paremmin saavutettavissa myös näkövamman omaaville lukijoille: käytettävissä on ruudunlukija ja blogin kuviin on lisätty tekstivastine.

Blogin uudistustyö ulottui myös sisältöön. Blogissa on otettu käyttöön otsikossa käytettävät tunnisteet, jotta lukija hahmottaisi vaivattomasti, minkälaista sisältöä Kukkuu kokoelmista julkaisee. Edelleen suurimman osan sisällöstä muodostavat kokoelmanostot, joissa esitellään kokoelmia monipuolisesti eri näkökulmista. Blogissa julkaistaan myös tutkimukseen pohjautuvia tekstejä sekä esitellään museotyön arkea ja ajankohtaisasioita.

Blogin siirtämisessä riitti tekemistä: yli 60 kirjoitusta ja 400 kuvaa tietoineen tuli syöttää sisällönhallintajärjestelmä Drupaliin. Harjoittelun alussa jännitti, osaisinko käyttää järjestelmää, kun kokemusta oli lähinnä teinivuosien Tumblr-blogista? Lopulta järjestelmä olikin paljon helpompi käyttää kuin odotin ja selvisin myös tilanteista, joissa piti muokata koodia. Kerran kyllä mokasin asettaessani vanhalle alustalle uudelleenohjauksia. Blogi lakkasi toimimasta, paniikki kasvoi kasvamistaan, kunnes vihdoin huomasin, että html-koodista oli kadonnut yhdestä kohdasta kaksoispiste.

Työnkuvaani on kuulunut myös blogin päätoimittajana toimiminen, eli olen pyytänyt kirjoituksia blogiin, pitänyt yhteyttä kirjoittajiin, huolehtinut säännöllisestä julkaisutahdista sekä oikolukenut kirjoituksia ja tietysti itse kirjoittanut blogitekstejä. Harjoitteluni aikana blogiin on tullut kiitettävästi lisää kirjoituksia, tästä kiitos blogiin kirjoittaneille.

Koronapandemian takia olen työhuoneen sijaan tehnyt suurimman osan harjoittelusta kotoa käsin etänä. Etätyöskentelyssä on puolensa. Minulla esimerkiksi työmatkapyöräilyn jääminen välistä vähentää helposti päivän liikkumisia, toisaalta jää enemmän aikaa opiskeluun illalla. Käytäväpuhe ja lounastauot muiden kanssa ovat tietysti jääneet vähemmälle, mutta etäkokouksissa on silti tullut tutustuttua museokeskuksen ihmisiin (sekä heidän lapsiinsa ja lemmikkeihinsä!).

Minusta etätyö ja etäkokoukset ovat sujuneet oikein hyvin. Enkä ole ainoa, joka on uuden edessä, vaan korona vaikuttaa kaikkiin ja olemme yhdessä opettelemassa uusia työn tekemisen tapoja.

Kuvituskuva: Jonna Nokelainen / TMK.

Tietoa kirjoittajasta

Jonna
Nokelainen
museoharjoittelija
Turun museokeskus
Asiasanat: