Pansio-Perno on päässyt kaupungin esimerkkilähiöksi alueesta, jossa kehittämistä mietitään laajasti niin aluetyön kuin kaupunkisuunnittelun näkökulmista. Turun eri alueiden kehittämistä käsitellään koko kevään ajan seminaareissa, joissa Turku tekee yhteistyötä muun muassa ympäristöministeriön asuinaluehankkeiden kanssa.

Esimerkkilähiö Pansio-Perno

  • Pansio on laivatyöläisten tarpeisiin 1940-luvulla rakennettu, pääosin puisista omakoti- ja rivitaloista kostuva asuinalue. Pernon asuntokanta on pääasiassa omakoti- ja rivitaloja sekä matalia kerrostaloja.
  • Pansio ja Perno liitettiin Raisiosta Turkuun vuonna 1931.
  • Alueella asuu yhteensä noin 5500 ihmistä.
  • Pansion kaupunginosan omat sivut

Pansio-Pernon kanssa samaan kehittämishankkeeseen kuuluvat myös Halinen ja Varissuo, joita yhdistää sosio‐ekonomisesti heikko ja eriytynyt asema sekä supistunut palvelutaso. Vaikka alueilla on samantapaisia haasteita, ne ovat kuitenkin ympäristöltään, vahvuuksiltaan ja potentiaaleiltaan aivan erilaisia.

Kansallisessa asuinalueiden kehityshankkeessa on tunnistettu, että alueiden fyysinen ympäristö ja imago paranevat, kun niiden vahvuuksia ja vetovoimatekijöitä tuodaan esille. Alueille laaditaan pitkän aikavälin yleissuunnitelmat maankäytön, liikenteen, ympäristön, vapaa‐ajan ja hyvinvoinnin kehittämiseksi.

Kohdealueilla testataan asuinalueiden kehittämisen tapoja ja asukkaat otetaan mukaan tavoitteiden määrittelyyn sekä suunnitteluun. Työn tuloksena saadaan yhteinen malli ja tapa kaupungin käyttöön vanhojen asuinalueiden kehittämiseksi.

Turku on käynnistänyt myös matkakeskuksen kehittämisen. Siinäkin työkaluna käytetään RAKLIn klinikkaprosessia.

Tavoitteena hyvinvoivat asuinalueet

Asuinalueiden kehittäminen on osa Turun kaupungin strategista suunnittelua. Hyvinvointi ja kilpailukyky nähdään tasavertaisina kehittämisohjelmina, jotka vahvistavat koko kaupungin viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Vahvistuvat, monimuotoiset ja hyvinvoivat asuinalueet, eheä ja ekotehokas yhdyskuntarakenne sekä lähipalvelujen ja erityisarvojen turvaaminen on kirjattu tavoitteina muun muassa Turun asunto‐ ja maankäyttöohjelmaan, ympäristöohjelmaan ja valmisteilla olevaan Yleiskaavaan 2035.

Turku kehittää asuinalueita yhdessä kiinteistö- ja rakentamisalan RAKLI ry:n ja ympäristöministeriön Asuinalueiden kehittämisohjelman ja Ikääntyneiden asumisen -kehittämisohjelman kanssa.

Pansio-Pernon alueen kehittämistä tuetaan kolmella tutkimushankkeella:

Elinvoimaisen asuinalueen tilat (ELINAT)
Aalto yliopiston ELINAT‑tutkimushanke tarkastelee asuinalueiden kehittämistä paikallisessa kontekstissa. Erityisesti tutkitaan asukastilojen tuottamista, käyttöä ja kehittämisen edellytyksiä syrjäytymisvaarassa olevilla kaupunkialueilla. Hanke valmistuu 31.8.2015 mennessä.

Koulu keskellä korttelia -tutkimushanke
Turun ammattikorkeakoulun hanke tarkastelee koulun mahdollisuuksia opetuspalveluverkostona taantuneiden alueiden kehittämisessä korostamalla koulun alueellista asemaa.

Tiede, taide ja teknologia asuinalueen kehittämisessä
Turun yliopiston hanke käsittelee teknologian hyödyntämistä ja roolia eriytyvien asuinalueiden kehittämisessä. Päähuomio on sijaintipohjaisen tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksissa edistää asukkaiden osallistumista heidän oman asuinalueensa kehittämiseen.