Turun tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunkialue vuoteen 2029 mennessä. Tavoitetta toteutetaan yhdessä muiden edelläkävijöiden kanssa EU:n sadan ilmastokaupungin missiossa. Missiotyöhön osallistuvat kaupunkien kumppaneina myös alueen yritykset ja yhteisöt. Uusien kumppanuuksien myötä Turun ilmastotyötä on nyt tukemassa yhteensä 38 alueen merkittävää toimijaa.

Euroopan unionin ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -missio tukee sataa eurooppalaista kaupunkia saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä ja näin toimimaan esimerkkeinä muille Euroopan kaupungeille. Turku päätti hakea mukaan missioon kaupunginhallituksen joulukuussa 2021 tekemällä päätöksellä ja valittiin mukaan vuonna 2022.

Missioon valittujen kaupunkien tulee valmistella ilmastokaupunkisopimus, jonka Euroopan komissio arvioi ja hyväksyy. Sopimus sisältää kaupungin ja kumppaneiden sitoumuksen tavoitella yhdessä hiilineutraalia kaupunkia vuoteen 2029 mennessä sekä tärkeimmät toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi ja investointisuunnitelman toimenpiteiden rahoittamiseksi. EU-komissio hyväksyi Turun ilmastokaupunkisopimuksen maaliskuussa 2024 ja totesi Turun ylittäneen EU-mission tavoitteet esimerkiksi ilmastobudjetoinnissa sekä luontostrategiassa. Tunnustusta sai myös vahva yhteistyö alueen korkeakoulujen, yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Turku sai nyt 16 uutta ilmastosopimuskumppania

Turun ilmastokaupunkisopimukseen liittyi jo viime syksynä 22 alueen keskeistä kumppania, ja nyt kevään kierroksella mukaan tulee 16 uutta kumppania. Sopimukseen liittyneet yritykset ja yhteisöt tukevat Turun hiilineutraaliustavoitetta omilla vaikuttavilla ilmastotoimillaan.

Alueen toimijat tarvitaan vahvasti mukaan yhteiseen ilmastotyöhön ja hiilineutraalin Turun rakentamiseen. Uusien kumppanien sitoutuminen Turun ilmastokaupunkisopimukseen sekä aktiivisiin ilmastotoimiin vauhdittaa alueemme vihreää siirtymää ja vahvistaa sekä mainettamme yhtenä johtavista ilmasto- ja luontokaupungeista että alueemme kilpailukykyä uusille investoinneille, Turun pormestari Minna Arve kertoo.

Sitoumuksen allekirjoittamalla Turun ilmastotyön kumppanit ilmoittavat sitoutuvansa paitsi Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen toteuttamiseen ja päästövähennyksiin myös viestimään organisaationsa ilmastoteoista, toimimaan ilmastotyön esikuvana sekä osallistumaan Turun ilmastojoukkueen toimintaan.

Turun ilmastokaupunkisopimukseen on nyt liittynyt uusina sopimuskumppaneina 16 Turun alueen toimijaa: Åbo Akademi, Kaarea Oy, Kuntec Oy, Logomo Oy, Meriaura Oy, Novia, Turun aikuiskoulutussäätiö, Turku City Data Oy, Turun Kauppakamari, Turun Musiikkijuhlasäätiö, Turun Osuuskauppa, HC TPS Turku Oy, Turun Seudun Osuuspankki, Turun Taiteen talo Oy, Turun Teknologiakiinteistöt Oy ja Viking Line Abp.

Åbo Akademi vahvistaa ilmastotyön tietopohjaa

Åbo Akademi on yksi sitoumuksen nyt allekirjoittaneista tahoista. Turku on opiskelijakaupunki, ja korkeakoulujen rooli on alueella merkittävä. Korkeakoulut kouluttavat tulevaisuuden osaajia ja niiden kädenjälkivaikutus ilmastotyössä on suuri. Samalla vahvistetaan ilmastotyössä tarvittavaa tietopohjaa, jotta ilmastotavoitteita voidaan asettaa ja edistää parhaaseen mahdolliseen tietopohjaan nojaten.

– Åbo Akademi on 1990-luvulta lähtien työskennellyt sekä sisäisesti että ulkoisesti kestävän yhteiskunnallisen kehityksen puolesta, ja ilmastonmuutos on tässä työssä keskeisellä sijalla. Oman sisäisen ilmastotyömme lisäksi haluamme olla ilmastoälykkäämpiä varautumis- ja ilmastoasioiden tutkimuksella ja koulutuksella, kertoo Åbo Akademin vararehtori Marko Joas.

Tavoitteena kestävä merenkulku

Merenkulku yhdistää Turun alueen ja Suomen muuhun maailmaan niin laivanrakennuksen, matkustajaliikenteen kuin rahtiliikenteen osalta. Edellisellä kierroksella ilmastokaupunkisopimukseen tuli mukaan Meyer Turku, ja nyt uusina kumppaneina ovat Meriaura Oy ja Viking Line Abp. Meriaura kehittää varustamotoimintaansa kohti hiilineutraaliutta jo 2030-luvulla. Keskeisenä toimena on kierrätysraaka-aineesta valmistetun biopolttoaineen tuottaminen ja osuuden lisääminen aluksissa. Viking Line työskentelee samaa tavoitetta kohti omassa toiminnassaan.

–  Yli 95 % Suomen viennistä ja tuonnista kuljetetaan meriteitse, joten kestävä merenkulku on avainasemassa niin kansantalouden kehityksen kuin ilmastotavoitteiden osalta. Olemme Viking Linella alentaneet laivastomme päästöjä vuodesta 2008 yli 35 %:lla jokaista kuljettua merimailia kohti ja tähtäämme kohti nollapäästöjä. Kehitämme yhteistyössä fossiilisista polttoaineista vapaata vihreää merikuljetuskäytävää Turun ja Tukholman satamien välille vuoteen 2035 mennessä, sanoo Viking Linen vastuullisuuspäällikkö Dani Lindberg.

Rahoitusala panostaa vähähiiliseen liiketoimintaan

Ilmastokaupunkisopimukseen saatiin nyt mukaan myös rahoitusalan edustaja. OP Turun Seudun toimitusjohtaja Petteri Rinne painottaa finanssipuolen merkitystä vihreässä siirtymässä:

– Finanssialalla ja OP Turun Seudulla paikallisena pankkina on merkittävä rooli pääomien ohjaamisessa vihreään siirtymään ja kestävän kehityksen mahdollistamiseen. Suurin vaikuttavuus saavutetaan yhdessä asiakkaiden kanssa, Rinne sanoo. 

Kaikki sopimukseen liittyneet uudet kumppanit edistävät merkittävästi yhteisten ilmastotavoitteiden toteuttamista ja jakamista Turussa. Asukkaiden arkea ja vapaa-aikaa koskettavat merkittävästi esimerkiksi Turun Osuuskauppa, Turun Musiikkijuhlasäätiö, Taiteiden talo ja Logomo sekä Turun Palloseura. Alueen kestävän yritystoiminnan kehittämisen ja verkostoitumisen kannalta erityisen arvokasta on myös Turun Kauppakamarin liittyminen mukaan.

Ilmastosopimukseen kutsutaan jatkossa edelleen lisää kumppaneita tavoitteena saada entistä suurempi joukko toimijoita mukaan hiilineutraalin Turun rakentamiseen sekä kestävän vähähiilisen osaamisen ja liiketoiminnan vahvistamiseen. Turun kaupunki on jo vähentänyt ilmastopäästöistä yli 60 prosenttia, muun muassa investoimalla uusiutuvaan energiaan sekä kiertotalousratkaisuihin, ja on siten pysynyt aikataulussa päästöjen vähentämisen suhteen.