Kaerlantien päiväkotiin tehtiin vuoden 2024 vaihteessa kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Sen perusteella päiväkodin toimintaa voidaan jatkaa erilaisten käyttöä turvaavien toimenpiteiden avulla vuoden 2025 loppuun asti.

Tutkimukset sisälsivät muun muassa kosteusmittauksia, rakenneavauksia ja materiaalinäytteenottoja. Lisäksi ilmavuotokohtia selvitettiin lämpökamerakuvauksella. Rakennuksessa tehtiin myös esimerkiksi paine-ero- ja olosuhdemittauksia. Ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa selvitettiin ilmamäärien, puhtauden ja painesuhteiden osalta.

Tutkimustulokset osoittivat, että rakennuksen kellarikerroksessa on laajasti kosteuspoikkeamaa ja keittiössä paikoin kohonnutta kosteutta. Tietyissä ulkoseinien kohdissa havaittiin mikrobivaurioita ja alakattojen yläpuolella esiintyi mikrobiperäistä hajua. Rakennuksen vanhat ikkunat eristävät heikosti lämpöä ja kellaritilojen maanvastaiset seinät olivat jäähtyneet. Lämpökamerakuvauksien perusteella merkittäviä ilmavuotoja havaittiin eri puolilla rakennusta.

Huonepinnoille laskeutuneessa pölyssä esiintyi toimenpiderajan ylittäviä määriä teollisia mineraalikuituja. Tuloilmajärjestelmässä ei kuitenkaan todettu kuituja ja tuloilmajärjestelmä oli pääosin puhdas. Kuidut ovat todennäköisesti peräisin yläpohjan lämmöneristeistä, joita kulkeutuu ilmavuotojen mukana sisäilmaan.

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden mittauksissa yhdessä tilassa todettiin muovimattovaurioon viittaavaa yhdistettä toimenpiderajan ylittävä määrä. Tilan muovimatosta otettu VOC-materiaalinäyte ei kuitenkaan selittänyt toimenpiderajan ylitystä. Muutoin pitoisuudet olivat pääosin matalia, eikä näytteissä esiintynyt poikkeavia yksittäisiä yhdisteitä.

Olosuhdemittausten mukaan rakennuksen hiilidioksidipitoisuudet ja painesuhteet olivat tavoitetasolla. Lämpötilat olivat yhtä kellaritilaa lukuun ottamatta hyvällä tasolla. Tilojen suhteellinen kosteus oli myös vuodenajalle tyypillisellä tasolla.

Päiväkodin toimintaa voidaan jatkaa erilaisten toimenpiteiden avulla

Tutkimusten perusteella rakennuksessa on jo tehty useita kiireellisiä toimenpiteitä. Yhden tilan lämpötilaa on nostettu ja ilmanvaihdon suodatinkammiot on puhdistettu ja suodatinkammioiden tiivisteet uusittu. Myös yhden käytävän tuloilman päätelaite ja kanava on puhdistettu.

Näiden lisäksi yläpohjan merkittävät ilmavuodot tiivistetään. Kun yläpohja on tiivistetty, tiloissa tehdään perusteellinen kuitusiivous ja tilannetta seurataan. Päiväkotiin tuodaan myös ilmanpuhdistimia.

Rakennuksen ilmamäärät olivat tutkimushetkellä pakkasjakson takia puolet suunnitteluarvoista, minkä vuoksi ilmamäärämittaukset suositeltiin uusittavan. Muut toimenpidesuositukset ovat peruskorjaukseen liittyviä.

– Tiivistyskorjausten osalta suunnittelutyö on tällä hetkellä käynnissä. Uudet ilmamäärämittaukset ovat valmistuneet ja ilmamäärät ovat nyt kunnossa. Muutamista tiloista tullaan lähiaikoina ottamaan raportin suositusten mukaisesti sisäilman VOC-näytteitä, kertoo Turun kaupungin tilapalvelujohtaja Leevi Luoto.

– Rakennuksen tulevaisuuden peruskorjaamiseen tai uudelleen rakentamiseen liittyvät päätökset ja ratkaisut tullaan tekemään aloitetun hankesuunnitteluprosessin aikana. Asiasta tiedotetaan lisää heti tilanteen selvittyä ja lisäksi järjestetään infotilaisuus, Luoto kertoo.

Tutkimusraportti on tallennettu Turun kaupungin Sisäilma-sivustolle, josta se on luettavissa.

Asiasanat: